Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 10:55
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνήγορος του Πολίτη: «Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό – Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα

Συνήγορος του Πολίτη: «Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό – Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα

Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία στα ηπειρωτικά και τα νησιά της, τότε οφείλει να περιορίσει την ανεξέλεγκτη και συχνά αυθαίρετη κατασκευαστική δραστηριότητα και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές, προειδοποίησε σε σχετική έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Το 2023, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών άγγιξε τα τριάντα 33 εκατομμύρια, 5 περισσότερα από το 2022. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε, τριπλασιάστηκε ή και πολλαπλασιάστηκε, κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, ιδίως στα νησιωτικά συμπλέγματα  του Αιγαίου και του Ιονίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σαντορίνη, ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό περίπου 15 χιλιάδων κατοίκων, που υποδέχεται πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως», επισημαίνει στην έκθεση.

Αναφερόμενη στους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ανεξάρτητη αρχή τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, καθιστώντας την ανάγκη της βιώσιμης διαχείρισής του πολύ πιο επείγουσα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεσης. Η Ελλάδα δεν πρέπει «να εξαντλήσει το δυναμικό της, σπαταλώντας το και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς σε βάθος χρόνου», σημειώνει η έκθεση.

Ενόψει μιας τουριστικής σεζόν, η οποία βάσει όλων των μετρήσεων αναμένεται με μεγάλη βεβαιότητα να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των ελέγχων για τη μείωση των κατασκευών στους αιγιαλούς και για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, που ευνοεί τις πλημμύρες. Επίσης, κρίνει απαραίτητη την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενόψει τεράστιων αναγκών για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.

Πέρα «από τις θετικές οικονομικές επιδόσεις του, ο τουρισμός – στην κλίμακα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα – αφήνει και το αποτύπωμά του στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων», επισημαίνει η αρχή.

«Ο τουρισμός είναι ένα πεδίο, όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας σαφούς τουριστικής διακυβέρνησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη της Πολιτείας, με απαραίτητη τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να συναποφασιστούν οι μελλοντικές πολιτικές, αφού ληφθεί υπόψη το πραγματικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, η βιωσιμότητα του μοντέλου που θα επιλεγεί και η φέρουσα ικανότητα των προορισμών», σημειώνει ο Συνήγορος του πολίτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Θέλουμε ή δεν θέλουμε τον υπερτουρισμό;

Tourist go home: Πού και πώς οι τουρίστες έγιναν ανεπιθύμητοι

Το κέντρο θα γίνει ένα «μεγάλο ξενοδοχείο» – Τα όρια του Άμστερνταμ στον υπερτουρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News