Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 22:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Καμία ευκαιρία χαμένη για τον τουρισμό και την ανάπτυξη περιοχών της Κρήτης

Ρέθυμνο: Καμία ευκαιρία χαμένη για τον τουρισμό και την ανάπτυξη περιοχών της Κρήτης

 Καμία ευκαιρία χαμένη για τον τουρισμό και την ανάπτυξη περιοχών της Κρήτης, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό και την ανάπτυξη ορεινών περιοχών, από Χανιά και Ρέθυμνο.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο τουριστικό Workshop που διοργάνωσε ο Οργανισμός Travel News Market στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, Εμμανουήλ Βολικάκη «αξιοποιήθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του τουρισμού και στους εκπροσώπους του σουηδικού τύπου τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νησιού μας ως ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, τόσο στο γενικό τουριστικό προϊόν όσο και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Στο πλαίσιο του Workshop πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις που όπου δόθηκε έμφαση στα πλεονεκτήματα της ενδοχώρας, αλλά και στην αξία της κρητικής διατροφής, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κ. Βολικάκη «…οι επισκέπτες του περιπτέρου της Κρήτης, με πολλές συμμετοχές από την διεθνή και σουηδική αγορά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα δείγμα από την γαστρονομία μας, ενώ σχετική συνέντευξη για την Κρήτη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διοργανωτών και θα προβληθεί στα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης». Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Γ. Κώτσογλου ανάφερε για το συγκεκριμένο Workshop: «Είναι μεγάλη μας χαρά και προνόμιο, κάθε επίσκεψή μας στην Σκανδιναβία, εν προκειμένω την Σουηδία και την Στοκχόλμη. Ήταν και είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της Δυτικής Κρήτης, αναπτύσσεται συνεχώς και θα αποτελέσει σύντομα μεγάλη αγορά και της Ανατολικής Κρήτης, γιατί η Κρήτη είναι παντού».

Στο μεταξύ, στο Inarcs της Ουγγαρίας συναντήθηκαν περίπου 100 εκπρόσωποι 22 ορεινών περιοχών από 16 χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στο θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη των ορεινών αλυσίδων αξίας», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου MOVING (Αξιοποίηση των ορεινών όγκων διαμέσου της διασύνδεσης και της πράσινης ανάπτυξης). Η Περιφέρεια Κρήτης είναι εταίρος στο πρόγραμμα MOVING το οποίο υλοποιείται από τη διεύθυνση Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στη συνδιαμόρφωση πλαισίων πολιτικής για τη δημιουργία νέων ή αναβαθμισμένων αλυσίδων αξίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών της Ευρώπης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Cordoba κα Mar Delgado, και συντονίστρια του έργου, υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό των ορεινών περιοχών, ενώ επεσήμανε: “Ας κάνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλάβουν ότι τα βουνά δεν είναι περιοχές με περιορισμούς, αλλά εδάφη που ξεχειλίζουν από ευκαιρίες – από την πλούσια ποικιλομορφία και τους υψηλής ποιότητας πόρους τους μέχρι τον καθοριστικό τους ρόλο στην παροχή νερού και ενέργειας. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι ότι τα βουνά φιλοξενούν μια κοινότητα κινητοποιημένων φορέων που αγωνίζονται για το μέλλον των βουνών». Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη Ειρήνη, και ο Χαράλαμπος Πίτερης, αν. προϊστάμενος Παιδείας, ΔΒΜ και Απασχόλησης της Π.Ε. Ρεθύμνης, επισήμαναν πως υπάρχει διάθεση και σοβαρές προοπτικές για την αντιμετώπιση θεμάτων που ζητούν λύσεις όπως «οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, τα προϊόντα αξίας και ποιότητας, καινοτομία και υποδομές, φύση και υπηρεσίες οικοσυστημάτων, διακυβέρνηση, εδαφικότητα και συνεργασία».

Τα αποτελέσματα των θεματικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συμβάλουν στη σύνταξη μιας συγκριτικής έκθεσης μεταξύ των περιπτώσεων των ορεινών αλυσίδων αξίας, καθώς και τα αποτελέσματα των περιφερειακών ασκήσεων πρόβλεψης θα συζητηθούν σε ένα πανευρωπαϊκό εργαστήριο πρόβλεψης στις 11 Ιανουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News