Τουρισμός: Μείωση αφίξεων έως και 2% λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
Πλήγμα που μπορεί να φθάσει έως και το 2% των συνολικών αφίξεων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα και άλλο 2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων εκτιμάται πως δυνητικά είναι δυνατόν να επιφέρει ο πόλεμος στο Ισραήλ, εάν παραταθεί επί μακρόν.
Αυτά είναι τα μερίδια του Ισραήλ σήμερα στην ελληνική τουριστική αγορά, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκαν σημαντικά.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ματαιώσεις πτήσεων και οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία μεμονωμένων ταξιδιωτών ή γκρουπ είναι συνεχείς, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ ή έχουν τροποποιήσει σημαντικά τα δρομολόγια και τις συχνότητές τους.
Καθώς το Τελ Αβίβ προχώρησε σε ευρεία επιστράτευση, με τον συνολικό αριθμό των εφέδρων να ξεπερνάει τις 350.000 και των στρατευσίμων τις 150.000, εκτιμάται πως τα ταξίδια στο εξωτερικό από το Ισραήλ σύντομα θα ελαχιστοποιηθούν. Εξαίρεση, όσον αφορά την Ελλάδα, στην τρέχουσα συγκυρία είναι οι αφίξεις Ισραηλινών στην Αθήνα που δεν έχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις και επιλέγουν να έρθουν εδώ προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αναφέρουν στην «Κ» πηγές της αγοράς. Αντιθέτως, οι αναχωρήσεις όσων Ισραηλινών βρίσκονται ακόμη στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά συνεχίζονται, καθώς οι περισσότεροι επαναπατρίζονται εσπευσμένα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην πατρίδα τους.
Ωστόσο, το πλήγμα για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς σημαντικότερο του 2%, καθώς οι Ισραηλινοί επισκέπτες της υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν έως και στο 11% του συνόλου, όπως ανέφερε χθες επικαλούμενος στοιχεία των ξενοδόχων της συμπρωτεύουσας ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, σε εκδήλωση με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της θητείας του.
Κως, Ρόδος, Κρήτη και Ιωάννινα χαρακτηρίζονται ως οι αμέσως επόμενοι μετά τη Θεσσαλονίκη ελληνικοί προορισμοί με σημαντικό μερίδιο αφίξεων από το Ισραήλ. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναφέρουν ακυρώσεις κρατήσεων για τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο 2019-2022 ο εισερχόμενος από το Ισραήλ τουρισμός σημείωσε αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη του.
Συγκεκριμένα, οι αφίξεις Ισραηλινών αυξήθηκαν κατά 43,5%, από 341.000 ταξιδιώτες το 2019 σε 490.000 το 2022. Ακόμα περισσότερο αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις και συγκεκριμένα κατά 58,4%, από 1,7 εκατ. το 2019 σε 2,7 εκατ. το 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ισραήλ το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 51,1%, από 206 εκατ. ευρώ το 2019 σε 311 εκατ. το 2022. Σε ό,τι αφορά το μερίδιο της ισραηλινής αγοράς στον εισερχόμενο στην Ελλάδα τουρισμό, σημειώνεται ότι σε όρους αφίξεων το Ισραήλ το 2022 κατείχε μερίδιο 1,8%, όταν το 2019 ήταν 1,1% και το 2021 1,2%. Αντίστοιχα σε όρους διανυκτερεύσεων κατείχε το 2022 μερίδιο 1,2% και σε όρους εισπράξεων μερίδιο 1,8%, όταν το 2019 ήταν 1,2%. Ολα τα μεγέθη αυτά όδευαν φέτος προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα, καθώς αυξάνονταν με ρυθμούς ταχύτερους του συνολικού τουρισμού.
Υπολογίζεται, πως εάν δεν είχαν εκδηλωθεί τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ, τα μερίδιά του θα άγγιζαν το 2% τόσο σε όρους αφίξεων όσο και εισπράξεων, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 550.000 ταξιδιώτες και 400 εκατ. εισπράξεις. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στην Ελλάδα κυμαίνεται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα επίπεδα των 650 ευρώ, πλέον των εξόδων διαμονής και αεροπορικής μετακίνησής τους.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News