Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 20:01
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χειραποσκευές στο αεροπλάνο: Η ευρωβουλή ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση του 2014 για τις χρεώσεις

Χειραποσκευές στο αεροπλάνο: Η ευρωβουλή ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση του 2014 για τις χρεώσεις

Την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2014, για ενιαία πρότυπα σχετικά με τις χρεώσεις για χειραποσκευές στα αεροπλάνα, ζητούν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται συνεκτικοί ευρωπαϊκοί κανόνες όσον αφορά το μέγεθός αλλά και τις χρεώσεις.  

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε μέσω ανάτασης χεριού, αναφέρεται στις ανησυχίες των πολιτών για την ταλαιπωρία που προκαλούν οι αντιφατικοί κανόνες με τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα. Για να λυθεί το πρόβλημα, τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα πρέπει να αναθεωρηθεί. 

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι διαφορετικοί κανόνες που έχει κάθε εταιρεία για τις χειραποσκευές προκαλούν συχνά πρόσθετες χρεώσεις για τους επιβάτες και δυσχεραίνουν τη σύγκριση τιμών. Επίσης, όταν οι επιβάτες χρησιμοποιούν διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες ή πρέπει να αλλάξουν τον σχεδιασμό του ταξιδιού τους, οι αντιφατικοί κανόνες δημιουργούν σύγχυση.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι κατά την αναθεώρηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας της για τις αεροπορικές υπηρεσίες, η Κομισιόν θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., από το 2014. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν πρέπει να βάζουν πρόσθετη χρέωση για τις χειραποσκευές «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις εύλογες απαιτήσεις όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις τους και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η νέα νομοθεσία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει και άλλα κρυφά κόστη, όπως για παράδειγμα τέλη που σχετίζονται με την επιλογή των θέσεων. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News