Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 13:47
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκυλακάκης στο Bloomberg: Η νέα κανονικότητα της κλιματικής κρίσης – «Κλειδί» η πρόληψη

Σκυλακάκης στο Bloomberg: Η νέα κανονικότητα της κλιματικής κρίσης – «Κλειδί» η πρόληψη

Οι πυρκαγιές δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό μέχρι στιγμής και δεν αναμένεται να τον επιβαρύνουν στο μέλλον, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως σήμερα η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι βελτιωμένη, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, η ελληνική τουριστική βιομηχανία εν συνόλω αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Οι εκκενώσεις ήταν προληπτικές και διεξήχθησαν αρκετά καλά, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Έπρεπε να γίνουν εκκενώσεις περίπου 19.000 ατόμων και διά θαλάσσης και χερσαίως. Τώρα, τα πράγματα επανέρχονται στην κανονικότητα, υποστήριξε.

Ωστόσο, τόνισε πως πρόκειται για μία «νέα κανονικότητα»: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, η Μεσόγειος είναι κέντρο της κρίσης αυτής, είχαμε δύο μεγάλους καύσωνες και η θερμοκρασία δεν έχει υποχωρήσει ακόμα. Οι καύσωνες αυτοί είναι πρωτοφανείς, πρέπει να ανατρέξει κανείς 20-30 χρόνια πριν, ώστε να βρει κανείς αντίστοιχους». Ο υπουργός προειδοποίησε ότι το πρόβλημα θα παραμείνει και δήλωσε ότι οι αρμόδιοι εργάζονται σκληρά, ώστε να προετοιμαστούν και να προλάβουν όσο το δυνατό το περισσότερο την επιδείνωση των πυρκαγιών. Δεν είναι όμως εύκολο να διαχειριστεί κανείς το πρόβλημα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με καύσωνες και αέρα, τόνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη της κατάστασης. Τα κλιματικά μοντέλα, επεσήμανε, είναι απρόβλεπτα σε ό,τι αφορά τον ακριβή χρόνο και τοποθεσία. Ξέρουμε ότι η κλιματική κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια, στην «νέα κανονικότητα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα μίλησε για ενίσχυση κατά 40% των εναέριων μέσων, αύξηση των πυροσβεστών, καλύτερη διαχείριση στα κέντρα ελέγχου. Τώρα, η προσοχή στρέφεται στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην οποία όπως σημείωσε δαπανώνται σημαντικά ποσά. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστεί κανείς αυτές τις πυρκαγιές, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι συμβαίνουν και στην Καλιφόρνια, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Πρέπει να προετοιμαστούμε, είναι μια «νέα κανονικότητα», δήλωσε. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο 112, λέγοντας «Δεν ρισκάρουμε ποτέ την ανθρώπινη ζωή, είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Σε ό,τι αφορά την έκταση της ζημιάς στον τουρισμό είναι περισσότερο θέμα της εικόνας του τι συμβαίνει και του αριθμού των τουριστών που επηρεάστηκαν, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα μικρό μερίδιο σε σχέση με τα εκατομμύρια των εισερχόμενων επισκεπτών της χώρας. Για τα ξενοδοχεία, όμως, απαιτούνται μακροπρόθεσμα μέτρα προετοιμασίας για το πού βρίσκονται οι τουρίστες, τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση πυρκαγιών, αλλά και να υπάρχουν ζώνες προστασίας των δασών. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δάση της Νότιας Ελλάδας είναι πιο εύφλεκτα και επεσήμανε ότι πρέπει να απομακρυνθεί η εύφλεκτη ύλη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις πυρκαγιές – Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες

Μειώνει τελικά τον τουρισμό ο καύσωνας;

Πυρκαγιές, πλημμύρες και τσουνάμι: Ο ακήρυχτος πόλεμος της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News