Business & Finance Σάββατο 24/06/2023, 11:59
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Ιονίου – Χάνει έδαφος το Ν. Αιγαίο;

Τουρισμός: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Ιονίου – Χάνει έδαφος το Ν. Αιγαίο;

Τα αρχοντικά σπίτια, που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας, τα σμαραγδένια νερά και τα καταπράσινα φυσικά τοπία, φαίνεται πως θέλουν να θαυμάσουν από κοντά όλο και περισσότεροι τουρίστες, αφού ήδη από πέρσι, η δημοτικότητα του Ιονίου έχει ανέβει, γεγονός που αποτυπώνεται και στην καλοκαιρινή σεζόν που διανύουμε.

Την ίδια στιγμή, παρότι το Νότιο Αιγαίο στέφθηκε «νικητής» ως προς τον αριθμό των αφίξεων το 2022, σιγά σιγά ίσως να χάνει το momentum του, αφού καταγράφηκε μείωση τόσο στις επισκέψεις, όσο και στις εισπράξεις συγκριτικά με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία μελέτησε το ΙΝΣΕΤΕ, το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 εκατ. επισκέψεις, με την  πλειοψηφία των 13 περιφερειών να παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.

Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η οποία κατέγραψε πτώση, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ύψους 2,9%.

Εξαίρεση ωστόσο αποτέλεσαν τα νησιά του Ιονίου, στα οποία καταγράφηκε αύξηση 4,2%, καθώς και η περιφέρεια της Ηπείρου (4,8%).  Τουρισμός: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Ιονίου – Χάνει έδαφος το Ν. Αιγαίο;-1

Το Ιόνιο ήταν ανάμεσα στις περιφέρειες που κατέγραψαν και αύξηση στις διανυκτερεύσεις (1,2%), όταν και σε συνολικό επίπεδο, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο (-3,4%), παρουσιάστηκε μείωση.

Δίνουν περισσότερα στο Ιόνιο από ό,τι στο Αιγαίο

Θεαματική ήταν η αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που είχε η περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, η οποία έφτασε το 36,4%, πολύ μεγαλύτερη άνοδος από τις άλλες δύο περιφέρειες που κατέγραψαν θετικά πρόσημα, μέσα στις οποίες δεν συγκαταλέγεται αυτή του Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε πτωτική πορεία ύψους 9%.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά την πτώση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, το Νότιο Αιγαίο, παρέμεινε στην πρώτη θέση της κατάταξης με 4,7 δισ. ευρώ, όταν το Ιόνιο ήρθε τέταρτο με 2,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2022, αυτή καταγράφηκε στο Ιόνιο με 821 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 30,9%, δηλαδή 194 ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με το 2019.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε κατά 6,4% (48 ευρώ λιγότερα) φτάνοντας τα 703 ευρώ.

Τουρισμός: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Ιονίου – Χάνει έδαφος το Ν. Αιγαίο;-2

Την ίδια στιγμή, τα επτάνησα πέτυχαν και την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση με 109 ευρώ,  καταγράφοντας άνοδο 34,8%, ενώ ακολούθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την δαπάνη να ανέρχεται σε 92 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,9%.

Τουρισμός: Αυξάνεται η δημοτικότητα του Ιονίου – Χάνει έδαφος το Ν. Αιγαίο;-3

Τι γίνεται φέτος;

Για τη σεζόν που διανύουμε, φαίνεται πως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, κινούνται ανοδικά, όσον αφορά τα νησιά, όπως είχε γράψει το moneyreview.gr, ενώ «Μύκονος και Σαντορίνη φλερτάρουν με την ύφεση». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Άλμα 38% στις εισπράξεις αλλά μείωση 9,6% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι

TUI: H Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς φέτος – Προς επιμήκυνση της σεζόν

WTTC: Στα 39,2 δισ. ευρώ τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News