Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 07:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι «χρυσές εποχές» των επαγγελματικών ταξιδιών έχουν τελειώσει 

Οι «χρυσές εποχές» των επαγγελματικών ταξιδιών έχουν τελειώσει 

Σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας Morning Consult, τα επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην κανονικότητα.

Οι αυστηρότεροι εταιρικοί προϋπολογισμοί και οι νέοι τρόποι εικονικής εργασίας έχουν αλλάξει οριστικά τα επαγγελματικά ταξίδια. 

Ένας ακόμη λόγος που αυτά, έχουν μεταμορφωθεί, είναι το γεγονός, ότι οι επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι πλέον νεότεροι και πιο πιθανό να πετούν σε οικονομική θέση, με περίπου τους μισούς να κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως.

«Τα παλιά στερεότυπα των ταξιδιωτών που δαπανούν υψηλά ποσά για εισιτήρια πρώτης θέσης δεν συνάδουν πλέον με την πραγματικότητα», αναφέρει η έκθεση.

Ενώ τα ταξίδια αναψυχής συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, τα επαγγελματικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στάσιμα πέρυσι, σύμφωνα με την Morning Consult.

Η έρευνά της σε περίπου 4.400 Αμερικανούς έδειξε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – αυξήθηκαν μόλις 1% το 2022.

Σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους — και όσοι ταξιδεύουν το κάνουν λιγότερο συχνά, αναφέρει η έκθεση.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι οι εταιρείες τους είχαν αλλάξει τις πολιτικές τους για επαγγελματικά ταξίδια, συνήθως μειώνοντας τη συχνότητά τους (60%) ή στέλνοντας λιγότερους υπαλλήλους (56%). Περισσότεροι από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι οι εταιρείες εξετάζουν πιο προσεκτικά και τα έξοδα ταξιδιού.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα τόνισαν ότι πίστευαν ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν για να μειωθεί το κόστος, να βελτιωθεί η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων και επειδή οι εικονικές συναντήσεις έχουν εξαλείψει την ανάγκη για ορισμένες συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.
Ανώτεροι ηγέτες επιχειρήσεων στην έρευνα τόνισαν επίσης τη βιωσιμότητα. 

Τα ταξίδια είναι στάσιμα, αλλά οι δαπάνες αυξάνονται

Τα ταξίδια μπορεί να μην αυξάνονται πολύ, αλλά οι εταιρικές δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια αυξάνονται γρήγορα, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte.

Οι εταιρικές ταξιδιωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι – και είναι σε καλό δρόμο για να φτάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025, ανέφερε.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια πλήρης ανάκαμψη, η έκθεση σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα λόγω του πληθωρισμού και του υψηλότερου ταξιδιωτικού κόστους.

«Οι υψηλότεροι ναύλοι και οι τιμές δωματίων συμβάλλουν περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος και έχουν επίσης γίνει ο Νο. 1 παράγοντας που αποτρέπει τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιούνται», ανέφερε.

Οι εταιρείες λένε ότι εξοικονομούν χρήματα επιλέγοντας φθηνότερο κατάλυμα (59%), κάνοντας κρατήσεις σε φθηνότερες πτήσεις (56%) και περιορίζοντας τη συχνότητα ταξιδιών (45%), σύμφωνα με την Deloitte.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Οι 10 καλύτεροι eco-friendly προορισμοί στον κόσμο

Με ευοίωνα σημάδια η έναρξη της τουριστικής σεζόν την Πρωτομαγιά

Ταξίδια: Οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων αλλάζουν – Τι ψάχνουν τώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News