Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 09:17
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο της νέας task force η μεγάλη φοροδιαφυγή 

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο της νέας task force η μεγάλη φοροδιαφυγή 

Φορολογούμενοι που απέκτησαν από το 2015 και μετά ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δηλώνουν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και όσοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» των νέων ελεγκτικών κέντρων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου με 820 υπαλλήλους και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή οι προϊστάμενοι των τμημάτων έχουν ήδη πιάσει δουλειά και κατηγοριοποιούν τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Έργο των νέων ελεγκτικών κέντρων είναι ο εντοπισµός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε µορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων. Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν θα γίνονται από τις κατά τόπους ∆ΟΥ και θα διενεργούνται από τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα. Ωστόσο θα πρόκειται για ειδικούς φορολογικούς ελέγχους, εστιασµένους σε µεγάλες υποθέσεις. 

Ειδικότερα, τα ΕΛΚΕ θα ελέγχουν φυσικά πρόσωπα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

  • H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουµένου, του/της συζύγου και των προστατευόµενων τέκνων αυτού, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και µετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • H ετήσια τεκµαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, είναι ποσού από 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκµηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηµατικά εµβάσµατα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑ∆Ε, από πιστωτικά, χρηµατοδοτικά ιδρύµατα, ιδρύµατα πληρωµών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασµών χρέωσης για την αποστολή του εµβάσµατος.

Επανέλεγχος σε παλιές υποθέσεις 

Επίσης τα νέα ελεγκτικά κέντρα θα μπορούν να προχωρούν σε επανέλεγχο ή έλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συµπληρωµατικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αµοιβαίας διοικητικής συνδροµής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων κρατών-µελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Η αρµοδιότητα αυτή θα ασκείται για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛΚΕ ή σε ∆ΟΥ της χωρικής/καθ’ ύλην αρµοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην ∆ΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το τµήµα ελέγχου της αρµόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος ∆ΟΥ και η αρµοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛΚΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ηλεκτρονικά βιβλία: Σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις στην εφορία 

Μπαράζ ελέγχων για λαθρεμπόριο και κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων 

Εφορία: Η ακτινογραφία των χρεών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News