Business & Finance Κυριακή 23/01/2022, 08:41
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Παράθυρο για μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Χρ. Σταϊκούρας: Παράθυρο για μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων

Ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό δε, το ενδεχόμενο μονιμοποίησης ορισμένων μέτρων ανακούφισης. 

«Και το 2022, ισχύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα που θεσπίσαμε: Μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, προκαταβολής φόρου, παρακράτησης φόρου για μερίσματα, φόρου αγροτικών σχημάτων, ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του στο ΑΜΠ. 

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης ορισμένων φορολογικών παρεμβάσεων, οι οποίες ισχύουν για το 2022, ιδίως όσον αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουριστικό πακέτο. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τόσο το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, όσο και η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. 

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». 

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την εισφορά αλληλεγγύης, βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αφενός να μονιμοποιηθεί η κατάργησή της, αφετέρου να συμπεριληφθούν σε αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι (σήμερα εξαιρούνται από το «πάγωμα»). 

Εκτός της εισφοράς αλληλεγγύης, στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξουν την παγίωση και των μειωμένων συντελεστών στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίοι ισχύουν από πέρυσι. 

Ο επόμενος άξονας, στον οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική προσπάθεια, είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Ας σημειωθεί ότι το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022. 

Δύο θα είναι οι παράγοντες, οι οποίοι θα κρίνουν την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Το ένα αφορά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα ισχύσουν το 2023. Το δεύτερο σχετίζεται με τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα προκύψει και ο οποίος θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού θα πρόκειται για μόνιμα μέτρα. 

Σύμφωνα με πηγές, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και το κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις με τους δανειστές, βρίσκεται σε καλό δρόμο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εξελίξεις θα είναι θετικές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί στο τέλος του έτους, θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, ο οποίος εκπνέει στις 30 Ιουνίου του 2022. 

Τι ισχύει με τον μειωμένο ΦΠΑ 13% 

  • Μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. 
  • Εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. 
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, έχουν εκφραστεί ακόμα και υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ 10%, κάτι που θεωρούν ότι θα κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα. 
  • Πολιτισμός: Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% θα παραμείνει και στα εισιτήρια του κινηματογράφου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ανταγωνιστικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα;

Προς διπλή παράταση σε κορωνοχρέη και μεταβιβάσεις

Φορολοταρία: «Ρεκτιφιέ» με έπαθλα έως 100.000 ευρώ και «εκπτώσεις» για πληρωμές με κάρτα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News