Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 10:14
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΦΠΑ: Το ράλι των εισπράξεων, η αγωνία για τις μαύρες συναλλαγές και τα κίνητρα για τις πληρωμές με κάρτα

ΦΠΑ: Το ράλι των εισπράξεων, η αγωνία για τις μαύρες συναλλαγές και τα κίνητρα για τις πληρωμές με κάρτα

Οι καλύτερες των προβλέψεων αποδόσεις όσον αφορά στην πορεία των φορολογικών εσόδων οφείλονται και στον… πληθωρισμό. Τεκμαίρεται και από την πορεία των εισπράξεων του κράτους κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Όσο υψηλότερες οι τιμές, τόσο μεγαλύτερος και ο τζίρος, και κατά συνέπεια τόσο περισσότερες και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Ο «κανόνας» ισχύει βέβαια υπό μια προϋπόθεση: Ότι οι υψηλότερες τιμές δεν θα αρχίσουν να επηρεάζουν πτωτικά την κατανάλωση ή ότι δεν θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα «μαύρων» συναλλαγών, κάτι που συνιστά και τον μεγάλο φόβο σε περιόδους έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Έτσι, ανεξάρτητα από την πορεία των εσόδων από την έμμεση φορολογία τον Δεκέμβριο και το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς να κλείσει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο σκέλος των φορολογικών εσόδων –υποστηριζόμενος και από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες έφτασαν πέρυσι στα 52 δισ. ευρώ-  το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας –το αργότερο- θα έχει δημοσιευτεί η απόφαση για το νέο πλαίσιο διενέργειας των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε όλοι οι καταναλωτές να γνωρίζουν αν θα υπάρχει ή όχι οικονομικό κίνητρο για την κάθε πληρωμή που θα πραγματοποιούν.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει όλους τους συνήθεις υπόπτους: Υδραϋλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς κλπ. Για κάθε πληρωμή με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ο φορολογούμενος θα «πιστώνεται» μια έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, η οποία θα αναγράφεται σε ξεχωριστό κωδικό στη φορολογική δήλωση. Για πρώτη φορά, θα αποτυπωθεί στη φορολογική δήλωση του 2023. Το ποσό θα αντιστοιχεί στο 30% της συναλλαγής. Δηλαδή, αν γίνει μια πληρωμή 200 ευρώ με κάρτα στον υδραυλικό, ο συγκεκριμένος κωδικός θα «πιστώνεται» με 60 ευρώ, ποσό που θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Από όλες τις συναλλαγές, η μέγιστη έκπτωση από το εισόδημα, θα μπορεί να φτάνει στα 5.000 ευρώ.

Με το που θα βγει η απόφαση, θα ξεκινήσει και η… διαπραγμάτευση ανάμεσα στους επαγγελματίες που είναι στη λίστα και στους πελάτες τους. Από τη μία το φορολογικό κίνητρο και από την άλλη το «παζάρι» για την τελική τιμή. Διότι σε συνθήκες πληθωρισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο επαγγελματίας, με το που θα ακούσει για ηλεκτρονική πληρωμή, θα ζητήσει αμέσως τον ΦΠΑ 24%. Σε συναλλαγή 100 ευρώ, φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα χάσει τον ΦΠΑ 24 ευρώ αν ζητήσει να πληρώσει ηλεκτρονικά και από την άλλη, θα κερδίσει φόρο γύρω στα 13 ευρώ (το 2023) αν πληρώσει με κάρτα.

Μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση μόνο για φορολογούμενους που δηλώνουν ατομικό εισόδημα άνω των 30.000-40.000 ευρώ καθώς εκεί, η τελική έκπτωση από τον φόρο υπολογίζεται με τον συντελεστή της κλίμακας που φτάνει ακόμη και στο 36% (για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ) ή και στο 44% (για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω). Για παράδειγμα, για συναλλαγή 100 ευρώ από κάποιον που έχει ατομικό εισόδημα 50.000 ευρώ, μπορεί ο επαγγελματίας να ζητήσει τα 24 ευρώ, από την άλλη όμως, η έκπτωση φόρου θα φτάνει στα 13,2 ευρώ. Και πάλι δηλαδή, τη «ζημιά» από τον ΦΠΑ, ο πελάτης δεν θα την καλύψει.

Μένει λοιπόν να φανεί στην πράξη, και μάλιστα σε συνθήκες πληθωρισμού που ούτως ή άλλως δημιουργούν «πίεση» για μη έκδοση αποδείξεων, αν ο νέος μηχανισμός που πρακτικά μπαίνει από τώρα σε εφαρμογή, θα έχει επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικές δηλώσεις: Τον Μάρτιο η υποβολή τους – Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Μείωση ΦΠΑ: Γιατί απορρίπτεται ως μέτρο «ανάσχεσης» του πληθωρισμού

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από την εφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News