Έρχονται ισχυρά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές
Με ισχυρά κίνητρα για την διενέργεια των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζει η κυβέρνηση να «κεφαλαιοποιήσει» ένα από τα θετικά που προκάλεσε η καταστροφική πανδημία: την εξοικείωση των πολιτών με το «ηλεκτρονικό χρήμα». Μόλις τελειώσει η περιπέτεια του κορωνοϊού και αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά –φαίνεται να απέχουμε τουλάχιστον 4-5 μήνες από αυτή τη στιγμή- σχεδιάζεται να προωθηθεί ο πλήρης ανασχεδιασμός της λεγόμενης «φορολοταρίας».
Κρίνεται ότι τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις ηλεκτρονικές πληρωμές είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που έχει δημιουργήσει η πανδημία για εξ’ αποστάσεως συναλλαγές και όχι η ανταπόκριση του κοινού σε μια διαδικασία η οποία έχει «βαλτώσει». Υπενθυμίζεται ότι η φορολοταρία προσφέρει 1000 ευρώ κάθε μήνα σε 1000 τυχερούς των οποίων το κουπόνι θα αναδειχθεί ως αυτό που κερδίζει. Το κουπόνι, κατανέμεται ηλεκτρονικά ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που γίνονται μέσω κάρτας ή με τη μεταφορά χρήματος από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό. Το νέο σχέδιο, θα προβλέπει σαφώς λιγότερο αριθμό τυχερών αλλά πολύ μεγαλύτερα έπαθλα τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και στα 100.000 ευρώ.
Σε λίγα 24ωρα, ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος και μαζί με αυτό ολοκληρώνται και η «προθεσμία» των πολιτών να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Σχετικά με το αν θα χρειαστεί ανασχεδιασμός του μέτρου λόγω της πανδημίας, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας (ακόμη και εν μέσω καραντίνας) οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν «φουντώσει» και η χρονιά θα κλείσει με ένα ποσό που θα ξεπερνά κατά πολύ τα 40 δισ. ευρώ. Αναλογικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα τα οποία φέτος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατακόρυφα πιθανότατα κάτω από τα 70 δισ. ευρώ, η αναλογία φαίνεται να ξεπερνά όχι το 30% αλλά σε πολλές περιπτώσεις και το 50-60%. Δεδομένου μάλιστα ότι κοινωνικές ομάδες χωρίς εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές (π.χ ηλικιωμένοι) εξαιρούνται της υποχρέωσης, περιορίζονται οι πιθανότητες να πέσουν μαζικά χιλιάδες φορολογούμενοι στην παγίδα του να μην πιάσουν το 30% και να χρειαστεί να επιβληθεί πρόστιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτίμηση της εφαρμογής του μέτρου κατά το πρώτο έτος, θα γίνει με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες και θα αποτυπώνονται τα εισοδήματα του 2020. Με τους μισθωτούς να εμφανίζουν φέτος ακόμη και τρεις μισθούς λιγότερους λόγω αναστολών (σ.σ το επίδομα των 534-800 ευρώ δεν θεωρείται φορολογητέο εισόδημα) με τους συνταξιούχους να εξαιρούνται του μέτρου σχεδόν στο σύνολό τους λόγω ηλικίας, με τους αυτοαπασχολούμενους να εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ζημιές σε ένα ποσοστό άνω του 70-80% αλλά και τους εισοδηματίες να έχουν υποστεί υποχρεωτικά «κουρέματα» στα ενοίκια επί σειρά μηνών, είναι λογικό και το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών να αντιστοιχεί σε πολύ μικρότερα ποσά.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News