ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος πληρώνουν μέτρα στήριξης και «δεδουλευμένα» εργολάβων
Και τον Νοέμβριο, η πορεία των φορολογικών εσόδων ήταν καλύτερη των επικαιροποιημένων προβλέψεων
Με υπέρβαση στον στόχο των φορολογικών εσόδων αναμένεται να κλείσει το 2021, επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να πληρώσει και τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου (ενίσχυση 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ αλλά και έκτακτο εισόδημα) και τα οφειλόμενα σε εργολάβους δημοσίων έργων που έχουν μείνει απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της εξάντλησης των πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Νοέμβριο, η πορεία των φορολογικών εσόδων ήταν καλύτερη των επικαιροποιημένων προβλέψεων.
Οι υπηρεσίες του γενικού λογιστηρίου καταγράφουν το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων 7-8 ετών όσον αφορά στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ ήδη από το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, έχουν εισπραχθεί όσοι φόροι από ΦΠΑ συγκεντρώθηκαν ολόκληρο το 2020.
Και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ήταν καλύτεροι μήνες (εισπρακτικά) συγκριτικά με το 2019. Το ίδιο αναμένεται να καταγραφεί και τον Νοέμβριο.
Στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων βοηθάει και ο φόρος εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Στα φυσικά πρόσωπα, λόγω της μείωσης της ανεργίας (σ.σ. τον προηγούμενο μήνα πέσαμε κάτω και από το 13% σε επίπεδο μήνα) έχουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς περισσότεροι πληρώνουν φόρο μέσω της παρακράτησης.
Στα δε νομικά πρόσωπα, οι εισπράξεις φόρων επανέρχονται σε μια κανονικότητα μετά το «σοκ» που προκάλεσε το 2020 η αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.
Ο προϋπολογισμός του 2021 έχει προβλεφθεί ότι θα κλείσει με φορολογικά έσοδα περίπου 46,86 δισ. ευρώ έναντι 43,198 δισ. ευρώ το 2020. Μετά την επίδοση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα σπάσει προς τα πάνω και το όριο των 47 δισ. ευρώ καθώς ήδη από τον Οκτώβριο οι υπηρεσίες έχουν καταγράφει υπεραπόδοση 164 εκατ. ευρώ.
Πέρα από το άμεσο όφελος που προκύπτει εξαιτίας αυτής της υπέρβασης στα φορολογικά έσοδα -την καταβολή δηλαδή οφειλόμενων και οικονομικών ενισχύσεων χωρίς να αυξηθεί περισσότερο το πρωτογενές έλλειμμα, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο: Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στο πεδίο και του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ υπάρχει «φλέβα» για περαιτέρω αύξηση των εσόδων.
Γι’ αυτό και το 2022, το κύριο βάρος θα πέσει στην περαιτέρω τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και στα μέτρα για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
Διαβάστε επίσης:
Οι φόροι… πληρώνουν και τα νέα μέτρα στήριξης
Αιτήματα στήριξης: Τι ζητούν φορολογούμενοι, επαγγελματίες – Ποια θα «περάσουν»
Ληξιπρόθεσμα δημοσίου: «Αυγατίζουν» οι οφειλές στους ιδιώτες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News