Νέος ΕΝΦΙΑ: Σενάριο για «συντελεστή πολυτέλειας»
Η απόφαση ο νέος ΕΝΦΙΑ να πάψει να είναι «φόρος περιουσίας» είναι δεδομένη. Δηλαδή, το άθροισμα της αξίας των ακινήτων που έχει ο κάθε πολίτης στην κατοχή του δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και στο οικονομικό επιτελείο, με μηδενικό φόρο γονικών παροχών, θα ήταν πολύ εύκολο για τους υπόχρεους στον συμπληρωματικό φόρο να κάνουν μια «διανομή» ακινήτων στα παιδιά τους και να μηδενίσουν την επιβάρυνση (καθώς ως γνωστόν το ισχύον αφορολόγητο των 250.000 ευρώ δεν είναι οικογενειακό αλλά ατομικό).
Πηγαίνουμε λοιπόν προς έναν φόρο ακινήτου όπου η επιβάρυνση θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα. Με στόχο να μην πάψει να πληρώνει η «πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία» τα βάρη που της αναλογούν και να υπάρχει μια καλύτερη αναλογικότητα στον φόρο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένας «συντελεστής πολυτέλειας» στον νέο ΕΝΦΙΑ.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ούτως ή άλλως, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα παρουσιάζει μια κλιμάκωση ανάλογα με την τιμή ζώνης του κάθε ακινήτου. Ο πρόσθετος συντελεστής, προτείνεται να αφορά ακίνητα που θα υπερβαίνουν μια αξία και πάνω. Όχι σε επίπεδο περιουσίας όπως συμβαίνει μέχρι τώρα αλλά σε επίπεδο εκάστου ακινήτου.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί και ένα μέρος των εσόδων που αποδίδει σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων και τα οποία φτάνουν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Η συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο γίνεται τη στιγμή που έχει ήδη «φουντώσει» η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κατά πόσο η εξαγγελία του πρωθυπουργού περί κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, συνιστά «χαριστική» ρύθμιση για τη μεγάλη ιδιοκτησία ή όχι.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News