Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 08:58
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα υπολογίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Το τέλος του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων

Πώς θα υπολογίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ήταν το 2013 όταν η επιστημονική ομάδα στην οποία είχε ανατεθεί ο σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ -ή του φόρου κατοχής ακινήτων που θα αναλάμβανε να σχεδιάσει ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο για να αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ»- παρέδιδε στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά το πόρισμά της. Περιείχε έναν φόρο που θα επιβάρυνε το κάθε ακίνητο ξεχωριστά ανάλογα με την περιοχή, την επιφάνεια, την παλαιότητα και, γενικά τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Επιβάρυνση με βάση την αξία της περιουσίας του καθενός δεν υπήρχε.

Ήταν ένα πόρισμα που επέτρεπε στην όποια μελλοντική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να διαθέσει τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των δήμων. Μέχρι να φτάσει όμως στη Βουλή, το πόρισμα υπέστη αρκετές «αλλοιώσεις». Η απαίτηση ειδικά βουλευτών της επαρχίας να μην επιβαρυνθούν οι περιουσίες στην επαρχία και ειδικά οι καλλιέργειες, οδήγησε στην δημιουργία του λεγόμενου «συμπληρωματικού φόρου». Δηλαδή ενός διαφορετικού ΦΜΑΠ (φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας). Οκτώ χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε το τέλος αυτού του φόρου είτε με την μια ονομασία (ΦΜΑΠ), είτε με την άλλη.

Ουσιαστικά έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για απόδοση των εσόδων από τον φόρο κατοχής ακινήτων στους δήμους κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με έναν φόρο περιουσίας.

Τη σκυτάλη τώρα παραλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο καλείται να ξανασχεδιάσει τον ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά, εγκαταλείπεται το σενάριο της απλής αλλαγής των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (με μεσοσταθμικές εκπτώσεις 22% που θα γίνονταν 30%) και ξανασχεδιάζεται ένας καινούργιος απλός φόρος όπως ακριβώς προέβλεπε και το αρχικό πόρισμα του 2013.

Από το 2022, δεν θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση αν κάποιος έχει ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ. Και κατά συνέπεια, δεν θα υπάρχει και λόγος να «σπάει» η ατομική περιουσία του καθενός σε μερίδια για να αποφεύγεται αυτή η επιβάρυνση.

Φόρος «περιουσίας» είναι πιθανό να παραμείνει μόνο για τα νομικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα, θα πληρώνουν ένα ποσό ανά ακίνητο. Και αθροιστικά, όλοι οι Έλληνες μαζί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν περί τα 2,5 δις. ευρώ, όσα και σήμερα. Με την νέα κλίμακα όμως που θα δημιουργηθεί, τα βάρη θα ξαναμοιραστούν.

Το πώς θα γίνει η κατανομή, θα φανεί τον Νοέμβριο καθώς ο νέος νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του έτους προκειμένου τα νέα εκκαθαριστικά να εκδοθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Για το ύψος του φόρου, ο πρωθυπουργός είχε χθες κάτι να πει: ότι το 2022, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα πληρώσει λιγότερα συγκριτικά με το 2021. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News