Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 12:10
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΕΠ και πληθωρισμός «φουσκώνουν» τα φορολογικά έσοδα – Πού μπαίνει ο πήχυς

ΑΕΠ και πληθωρισμός «φουσκώνουν» τα φορολογικά έσοδα – Πού μπαίνει ο πήχυς

Η πρώτη από τις δύο κρίσιμες ανακοινώσεις της εβδομάδας εκδόθηκε και αποκάλυψε την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 7% στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και 16,2% στο β’ τρίμηνο.

Η δεύτερη, θα βγει αύριο και θα αφορά στην πορεία του πληθωρισμού κατά τον μήνα Αύγουστο. Καλή η ανάπτυξη, κακή η αύξηση των τιμών τουλάχιστον για τα νοικοκυριά. Υπάρχει όμως και ένα κοινό στοιχείο των δύο στατιστικών: τόσο το ΑΕΠ όσο και ο πληθωρισμός, «γεννούν» περισσότερα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα δημοσιονομικό χώρο προς διανομή. Γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τελικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης θα ληφθούν αφού εκτιμηθεί και η μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο πήχυς για τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθεί και για το 2021 και για το 2022 αλλά και για όλη την υπόλοιπη περίοδο που καλύπτεται από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Για το 2021, έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν περί τα 45,5 δις. ευρώ ενώ για το 2022, ο πήχης έχει ανέβει στα 49,5 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί για τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (κοστίζει περίπου 185 εκατ. ευρώ) αλλά και το περαιτέρω πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αυτά τα νούμερα όμως, εκτιμήθηκαν πριν αποκαλυφθεί ότι το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό φέτος άνω του 4,5-5% (εκεί αναμένεται να φτάσει η διορθωμένη πρόβλεψη) και ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2-3% για τους τελευταίους μήνες του έτους.

Αναμένεται να αναθεωρηθεί ο πήχυς των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρώ φέτος και κατά περισσότερο από 1,5 με 2 δις. ευρώ την επόμενη χρονιά. Βέβαια, το ποσό αυτό δεν θα φτάσει στα ταμεία του κράτους. Θα αποτελέσει το «καύσιμο» για την χρηματοδότηση των πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κάποια δε από τα μέτρα στήριξης, αναμένεται ότι θα έχουν άμεση εφαρμογή, θα επηρεάσουν δηλαδή τον προϋπολογισμό του 2021 για να ανακρούσουν το κύμα ανατιμήσεων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News