Πώς να αποφύγετε την πληρωμή πρόσθετων φόρων λόγω τεκμηρίων
Περιθώριο δύο µηνών έχουν οι φορολογούµενοι των οποίων το τεκµαρτό εισόδηµα είναι υψηλότερο από το πραγµατικό προκειµένου να βρουν τρόπους για να αποφύγουν πρόσθετους φόρους. Οι φορολογούµενοι µπορούν να επικαλεστούν εισοδήµατα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ, αποζηµιώσεις, κέρδη από τυχερά παιχνίδια για να γλιτώσουν τα τεκµήρια.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα τεκµήρια προσδιορίζονται µε βάση την ατοµική τεκµαρτή δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαµο φορολογούµενο και 5.000 ευρώ για ζευγάρια, και προσαυξάνονται µε βάση τις δαπάνες διαβίωσης που σχετίζονται µε τα ετήσια έξοδα συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πισινών, αεροσκαφών και άλλων ειδών πολυτελείας. Εάν το εισόδηµα που δηλώνει ο φορολογούµενος είναι χαµηλότερο από το άθροισµα των τεκµαρτών δαπανών, τότε η εφορία τον φορολογεί µε βάση τα τεκµήρια.
Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, το περυσινό έτος πιάστηκαν στην «τσιµπίδα» των τεκµηρίων 1.540.255 φορολογούµενοι. Μάλιστα τους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδηµα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ αυτοί είχαν δηλώσει 2,9 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή φορολογήθηκαν για εισόδηµα 7,3 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των φορολογουµένων ήταν µισθωτοί και συνταξιούχοι (947.676 ΑΦΜ), ενώ ακολούθησαν οι εισοδηµατίες (319.734 ΑΦΜ), οι επιχειρηµατίες (195.843 ΑΦΜ) και οι αγρότες (77.002 ΑΦΜ).
Τι προβλέπει ο νόµος
Η τεκµαρτή φορολόγηση µπορεί να αποφευχθεί µε τη χρήση των δυνατοτήτων που προβλέπει η νοµοθεσία, µε την προϋπόθεση ότι όλες οι κινήσεις θα πρέπει να έχουν γίνει µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2024. Ειδικότερα:
1. Πραγµατικά εισοδήµατα τα οποία απέκτησαν το 2024 οι φορολογούµενοι. Τέτοια εισοδήµατα θεωρούνται η αποζηµίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόµατα ανεργίας, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.
2. Τα έσοδα που εισέπραξαν οι φορολογούµενοι το προηγούµενο έτος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαµβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούµενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγµάτων µεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίµηµα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2024 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίµηµα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούµενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.
3. Χρηµατικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγµα, εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
4. Ποσά που εισέπραξαν το 2024 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούµενος ότι εισέπραξε εντός του 2023 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να µπορεί να προσκοµίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρµοδίου προϊσταµένου ∆OY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η ∆εκεµβρίου.
5. Χρηµατικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδηµα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2024 από τους φορολογουµένους. Συγκεκριµένα, µπορούν να επικαλεστούν το εφάπαξ που έλαβαν οι φορολογούµενοι ως συνταξιούχοι, ή την αποζηµίωση που εισέπραξαν από την ασφαλιστική τους εταιρεία κ.λπ.
6. ∆άνεια που έλαβαν οι φορολογούµενοι εντός του 2024 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συµβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσηµανθεί και έχει βέβαιη ηµεροµηνία για τη συνοµολόγηση του δανείου. Από την ηµεροµηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγµατοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί. Σύµφωνα µε τη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών της ΑΑ∆Ε, για να χρησιµοποιηθεί ένα δάνειο για την κάλυψη τεκµηρίων, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
- Το δάνειο να είναι πραγµατικό και όχι εικονικό.
- Να έχει σχέση µε το τεκµήριο που πρόκειται να καλυφθεί.
- Να φέρει βέβαιη ηµεροµηνία.
- Να έχει ληφθεί πριν από την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου.
7. Κέρδη από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισµένο Στοίχηµα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
8. Εισοδήµατα παρελθόντων οικονοµικών ετών. Πρόκειται για την «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» µε την οποία µπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήµατος έχει προκύψει λόγω της εφαρµογής των τεκµηρίων, επικαλούµενος εισοδήµατα και έσοδα δηλωθέντα ακόµη και πριν από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια υπήρχαν.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Αποκτούν «ταυτότητα» από το 2025 – Το μητρώο που δημιουργούν ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο
Τεκμαρτή φορολόγηση επαγγελματιών: Μόλις το 0,26% αμφισβητεί τον «λογαριασμό»
Εκτινάχθηκαν τα έσοδα από ΦΠΑ – Θα εισπραχθούν πάνω από 25 δισ. φέτος
Οι 4 αλλαγές στη φορολογία: Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ – Από 15 Μαρτίου οι δηλώσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News