Business & Finance Τρίτη 20/08/2024, 08:01
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αυξημένα κατά 8,9 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήµατα για το 2023

Αυξημένα κατά 8,9 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήµατα για το 2023

Περισσότερα εισοδήµατα ύψους 8,9 δισ. ευρώ δήλωσαν φέτος (για τη χρήση του 2023) µισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελµατίες, λόγω της αύξησης του κατώτατου µισθού, των συντάξεων, αλλά κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελµατιών. Από την ανάλυση των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων προκύπτουν τα εξής συµπεράσµατα:

1. Οι µισθωτοί δήλωσαν συνολικά 42,6 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 3,034 δισ. ευρώ σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσµα, µεταξύ άλλων, της αύξησης του κατώτατου µισθού.

2. Οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήµατα 26,32 δισ. ευρώ, αυξηµένα κατά 1,1 δισ. ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία η αύξηση έγκειται στις αυξήσεις των συντάξιµων αποδοχών.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες δήλωσαν εισοδήµατα 9,9 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξηµένα κατά 4,8 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των επαγγελµατιών φορολογήθηκε βάσει του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος. Ειδικότερα, σε σύνολο 714.465 δηλώσεων οι 402.183 δηλώσεις (ή 56% περίπου επί του συνόλου) φορολογήθηκαν βάσει τεκµαρτού εισοδήµατος.

Η πραγµατική αύξηση στα δηλούµενα εισοδήµατα υπολογίζεται από 900 εκατ. έως 1,2 δισ. ευρώ και συνεπώς το υπολειπόµενο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ µε 3,8 δισ. ευρώ αποδίδεται σε τεκµαρτή αύξηση.

Με άλλα λόγια, περίπου το 25% της αύξησης των επιχειρηµατικών εισοδηµάτων στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος αποδίδεται σε αυξηµένα δηλωθέντα επιχειρηµατικά κέρδη και το 75% στην εφαρµογή του µέτρου φορολόγησης µε ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα.

Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της ΑΑ∆Ε προκύπτει ότι το µέσο δηλωθέν εισόδηµα των ελευθέρων επαγγελµατιών ανέρχεται σε 13.901 και εξακολουθεί ακόµη και µετά την επιβολή του τεκµηρίου να υπολείπεται αυτό των µισθωτών, των οποίων το µέσο δηλωθέν εισόδηµα διαµορφώθηκε στα 16.470 ευρώ. Το µέσο δηλωθέν εισόδηµα των συνταξιούχων έφθασε τα 13.333 ευρώ, πολύ κοντά στα ποσά που δήλωσαν και οι επαγγελµατίες. Σηµειώνεται ότι χωρίς το τεκµήριο (για όσους φορολογήθηκαν µε βάση τα τεκµήρια) το µέσο δηλωθέν εισόδηµα δεν ξεπέρασε τα 3.215 ετησίως, ενώ αντίθετα όσοι δεν εµπίπτουν στο τεκµήριο δήλωσαν µέσο ετήσιο εισόδηµα 15.013 ευρώ. ∆ηλαδή, υπάρχουν κατηγορίες επαγγελµατιών που δεν τους αγγίζει το τεκµήριο και κάποιοι που συνεχίζουν να δηλώνουν πολύ χαµηλά εισοδήµατα, τα οποία δεν επαρκούν για να ζήσουν!

Το εντυπωσιακό στοιχείο των στατιστικών στοιχείων είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελµατίες δήλωσαν εισοδήµατα χαµηλότερα από το περυσινό έτος. Συγκεκριµένα, το δηλωθέν εισόδηµά τους είναι µειωµένο κατά 47 εκατ. ευρώ και το µέσο ετήσιο εισόδηµα που δηλώθηκε είναι 3.524 ευρώ. Προφανώς οι ανωτέρω φορολογήθηκαν µε βάση τα τεκµήρια. Αντίθετα, όσοι δεν εµπίπτουν σε τεκµήρια δήλωσαν εισοδήµατα αυξηµένα κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το µέσο εισόδηµά τους αυξήθηκε κατά 4.445 ευρώ.

Πάντως, στα τέλη του µήνα αναµένεται να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για ενδεχόµενες διορθώσεις στο τεκµαρτό εισόδηµα των ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολουµένων. Στίγµα των παρεµβάσεων οι οποίες θα νοµοθετηθούν το φθινόπωρο είναι πιθανόν να δώσει στη ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο για βελτιώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαµηνύουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών είναι ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί ο βασικός κορµός του τεκµαρτού συστήµατος υπολογισµού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήµατος. Οι παρεµβάσεις που θα εξεταστούν αφορούν το κριτήριο του τζίρου µε βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκµαρτό εισόδηµα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους µισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατοµικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό µε πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σηµαντικά το τεκµαρτό εισόδηµα.

Επίσης, είναι πιθανό να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδηµα, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αµφισβήτησης του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος και να υπάρξει «πάγωµα» του τεκµαρτού εισοδήµατος το οποίο είναι συνδεδεµένο µε τον κατώτατο µισθό. Και αυτό, καθώς η αύξηση του κατώτατου µισθού από τα 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκµαρτό φορολογητέο εισόδηµα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Οπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Οικονοµικών Χρίστος ∆ήµας, οι αλλαγές θα νοµοθετηθούν πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑ∆Ε να προσαρµόσει τα συστήµατά της στα νέα δεδοµένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόµενου έτους.

Τεκµήρια διαβίωσης

Η εφαρµογή του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος για τους επαγγελµατίες οδήγησε στον περιορισµό του τεκµηρίου δαπανών διαβίωσης της κατηγορίας αυτής ακόµη και κάτω από τα επίπεδα των µισθωτών, υποδηλώνοντας ότι το υπολογισθέν ελάχιστο εισόδηµα προσφέρει αρκετή κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Το περυσινό έτος στην παγίδα των τεκµηρίων πιάστηκαν 1,4 εκατ. φορολογούµενοι, µε την ΑΑ∆Ε να τους προσθέτει επιπλέον εισόδηµα 5,2 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, επιβαρύνθηκαν µε πρόσθετο εισόδηµα ύψους:

• 1,5 δισ. ευρώ οι εισοδηµατίες.

• 1,34 δισ. ευρώ οι µισθωτοί.

• 1,15 δισ. ευρώ οι συνταξιούχοι.

• 877,6 εκατ. ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και

• 278,8 εκατ. ευρώ οι αγρότες.

Οι µισθωτοί δήλωσαν συνολικά 42,6 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι 26,32 δισ. και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες 9,9 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ο φόρος ροκανίζει την αύξηση των εισοδημάτων το 2024

Πρόσθετα έσοδα 440 εκατ. λόγω τεκμαρτού – 268 ευρώ τον μήνα δήλωσαν 402.183 επαγγελµατίες

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες: Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News