Business & Finance Κυριακή 18/08/2024, 07:51
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες: Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες: Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία

Τα νέα ηλεκτρονικά συστήµατα που πλέον διαθέτει η εφορία εντοπίζουν άµεσα όσους χρωστούν στο Δηµόσιο, αλλά και όσους εµφανίζουν ενδείξεις ότι µπορεί να δηµιουργήσουν χρέη. Και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιείται ο συναγερµός και η πίεση προς τους οφειλέτες εντείνεται. Στόχος είναι να εισπράττονται άµεσα οι οφειλές και να γίνονται οι απαραίτητες κατασχέσεις όπου χρειάζεται και από την άλλη να λαµβάνονται µέτρα όταν ελλοχεύει κίνδυνος δηµιουργίας χρεών. Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί τα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών, µπαίνει σε λειτουργία η µονάδα µαζικών διασταυρώσεων, ενώ στα τέλη του µήνα ενεργοποιείται το σύστηµα Eispraxis.

Ετσι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», δηµιουργείται ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούµενο µε ληξιπρόθεσµα χρέη στην εφορία µε βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηµατική και περιουσιακή του κατάσταση, και το επόµενο βήµα είναι οι αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 35.000 κατασχέσεις λογαριασµών.

Σε διαρκή πίεση βρίσκονται πλέον όσοι χρωστούν στο ελληνικό ∆ηµόσιο αλλά και όσοι υπάρχουν ενδείξεις ότι µπορούν να δηµιουργήσουν χρέη. Τα ηλεκτρονικά συστήµατα, τα οποία αναβαθµίστηκαν πρόσφατα, ενεργοποιούν τον συναγερµό και στις δύο περιπτώσεις, καθώς στόχος είναι από τη µια να εισπράττονται άµεσα οι οφειλές και να γίνονται οι απαραίτητες κατασχέσεις όπου χρειάζεται και από την άλλη να λαµβάνονται µέτρα όταν ελλοχεύει κίνδυνος δηµιουργίας χρεών.

Τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, η άµεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασµούς και η ταχύτερη επικοινωνία µε φορείς του ∆ηµοσίου δίνουν πλέον µια διαφορετική εικόνα, κινητοποιώντας όλους τους µηχανισµούς της ΑΑ∆Ε. Η διαφορά συγκριτικά µε τα προηγούµενα χρόνια, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι ότι πλέον οι εντολές για κατασχέσεις πραγµατοποιούνται αµέσως, χωρίς να χαθεί πολύτιµος χρόνος και να εξαφανιστούν χρήµατα από λογαριασµούς ή να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

Ηδη έχουν ενεργοποιηθεί τα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών, µπαίνει σε λειτουργία προσεχώς η µονάδα µαζικών διασταυρώσεων, ενώ στα τέλη του µήνα ενεργοποιείται πλήρως το ηλεκτρονικό σύστηµα Eispraxis. Με τα νέα συστήµατα δηµιουργείται ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούµενο µε ληξιπρόθεσµα χρέη στην εφορία µε βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηµατική και περιουσιακή του κατάσταση, αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών, αλλά και δηµιουργία «µαύρης λίστας» µε όσους έχουν την οικονοµική δυνατότητα αλλά αφήνουν απλήρωτες οφειλές.

Παράλληλα, οι δύο νέες εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε, τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν αναλάβει τον εντοπισµό των οφειλετών σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, µε στόχο να µη διογκωθούν τα χρέη προς το ∆ηµόσιο, που αυτή τη στιγµή ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ.

Με το νέο σύστηµα οι κατασχέσεις θα είναι αυτόµατες από το σύστηµα στους λογαριασµούς των οφειλετών αµέσως µόλις καταστεί ληξιπρόθεσµη η οφειλή, ενώ η εφαρµογή θα αναλύει το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήµατα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήµατα της ΑΑ∆Ε, το myAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως Κτηµατολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, «Εργάνη», Χρηµατιστήριο, τις τράπεζες, όπως και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Επίσης, στο σύστηµα θα είναι καταγεγραµµένες η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και οι πηγές των εισοδηµάτων του, και εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσµα χρέη η ΑΑ∆Ε θα προβαίνει σε άµεσες κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται µόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαµβάνονται µέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων (σύζυγοι, λοιποί συγγενείς, εγγυητές, νόµιµοι εκπρόσωποι).

Μέσω του Eispraxis εφαρµόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαµβάνονται µέτρα αναγκαστικής είσπραξης µε βάση τη συµπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυµίσεις για τις κυρώσεις, ταξινοµούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοµατεπώνυµο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστηµα καθυστέρησης υπόθεσης, ηµεροµηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.), δηµιουργείται βάση δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεµένων στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συµψηφισµών και ρυθµίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων µέτρων.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, αυτή τη στιγµή γίνονται περισσότερες από 186 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών, µισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδηµάτων για ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο, σε ηµερήσια βάση.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσµα χρέη στην εφορία, αυτά δηλαδή που δηµιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, ενώ η εικόνα αναµένεται να επιδεινωθεί τους επόµενους µήνες µε τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούµενοι για τα εισοδήµατα και την ακίνητη περιουσία τους. Από τις αρχές του έτους µέχρι και τα τέλη Μαΐου έχουν πραγµατοποιηθεί περί τις 35.000 κατασχέσεις, ή διαφορετικά 186 την ηµέρα. Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιµέτωποι µε τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 1.525.162, ενώ µε αναγκαστικά µέτρα είσπραξης απειλούνται 2.134.014 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Μια απλήρωτη κλήση θα στερεί τη φορολογική ενημερότητα

Ρεκόρ βεβαίωσης φόρου και στις επιχειρήσεις: Πάνω από τα 7 δισ. ο λογαριασμός

Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. αναµένεται το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News