Business & Finance Κυριακή 11/08/2024, 11:56
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. αναµένεται το 2025

Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. αναµένεται το 2025

Το 2024 θα κλείσει µε ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων, ενώ για το 2025 το οικονοµικό επιτελείο θα βάλει για πρώτη φορά –ιστορικά– τον εισπρακτικό πήχυ ακόµη και πάνω από τα 6566 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2025 αναµένεται ότι θα προβλέπει νέα ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, η οποία θα προκύψει αυτή τη φορά πρωτίστως από τους άµεσους φόρους και δευτερευόντως από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο κωδικός των φορολογικών εισπράξεων έχει εξελιχθεί σε µόνιµη «πηγή» υπεραποδόσεων από το 2021 και µετά, γεγονός που αποδίδεται σε ένα συνδυασµό παραγόντων: την αύξηση των τιµών που αποτυπώθηκε έντονα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, την ανάπτυξη που έφερε µεγαλύτερα ονοµαστικά εισοδήµατα και κέρδη –άρα και περισσότερα φορολογικά έσοδα– αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωµών, που οδήγησε στη µείωση του λεγόµενου «κενού ΦΠΑ». Οι όποιες απώλειες εσόδων από τις µειώσεις φόρων που έγιναν –π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, µείωση τέλους επιτηδεύµατος και φορολογίας µερισµάτων κ.λπ.– έχουν υπερκαλυφθεί εξαιτίας των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, ενώ το ίδιο αναµένεται ότι θα συµβεί και το 2025, γι’ αυτό και προϋπολογίζεται η νέα σηµαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Στο Γενικό Λογιστήριο οριστικοποιούν αυτές τις ηµέρες τις βασικές προβλέψεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί ο προϋπολογισµός του 2025, προκειµένου να προκύψει και το προσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη ∆ευτέρα του Οκτωβρίου. Το τελικό ποσό πρόβλεψης των φορολογικών εσόδων θα προκύψει αφού «κλειδώσει» η εκτίµηση για την πορεία των φετινών φορολογικών εσόδων και αφού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές που θα δροµολογηθούν από το νέο έτος στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής.

Με βάση τα µέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού –µέσα στην εβδοµάδα θα είναι διαθέσιµα και τα νούµερα του Ιουλίου– το 2024 αναµένεται να κλείσει µε σηµαντική υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα έναντι των προβλέψεων, κάτι που σηµαίνει ότι οι συνολικές εισπράξεις ενδέχεται να υπερβούν και τα 64 δισ. ευρώ. Για δε το 2025, θα εγγραφεί εκτίµηση για πρόσθετη αύξηση ακόµη και 2 δισ. ευρώ, η οποία θα στηριχτεί στις ακόλουθες παραδοχές: 1. Το 2024 είναι έτος σηµαντικής αύξησης των εισοδηµάτων, και από µισθούς και από συντάξεις. Για πρώτη φορά έχουν δοθεί αυξήσεις στους δηµοσίους υπαλλήλους, έχουµε τη νέα αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού, περισσότερες συµβάσεις στον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και την «έκπληξη» της φετινής χρονιάς, που είναι η εκτόξευση του αριθµού των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται µετά τη συνταξιοδότηση. Αυτό σηµαίνει δύο πηγές εισοδήµατος και γενναία αύξηση των φορολογικών εσόδων στο εκκαθαριστικό του 2025.

2. Στο εκκαθαριστικό του 2025, αναµένεται ότι θα καταγραφεί νέα αύξηση των εισοδηµάτων από ενοίκια, κυρίως λόγω της µεγάλης αύξησης των βραχυχρόνιων µισθώσεων αλλά και των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισµό τους. Εκτιµάται πως για πρώτη φορά, τα συνολικά εισοδήµατα από ενοίκια θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

3. Οι υψηλές τιµές και η πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονοµίας θα συνοδευτούν από εκτίµηση και για σηµαντική αύξηση των εσόδων από τους έµµεσους φόρους. Το 2025 θα είναι άλλωστε η χρονιά που θα είναι σε πλήρη λειτουργία το σύστηµα της διασύνδεσης ταµειακών µε POS, η έκδοση ηλεκτρονικών τιµολογίων κ.λπ., και αυτά εκτιµάται πως θα αποδώσουν και σε εισπρακτικό επίπεδο.

Μέτρο που επηρεάζει τις εισπράξεις από φόρους το οποίο έχει ήδη δροµολογηθεί είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος. Επίσης, το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα θα οριστικοποιηθούν οι διορθώσεις στο νέο σύστηµα φορολόγησης των αυτοαπασχολούµενων. Θα υπάρχουν «διορθώσεις» (σ.σ. για παράδειγµα εξετάζεται το ενδεχόµενο να λαµβάνεται υπόψη και το οικογενειακό εισόδηµα για να καλύπτεται το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα, όπως συµβαίνει και µε τα τεκµήρια διαβίωσης) αλλά ο τελικός εισπρακτικός στόχος δεν αναµένεται ότι θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά. Επίσης, έχει πέσει στο τραπέζι η αλλαγή στην κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων, ώστε να δηµιουργηθούν κίνητρα για τις µακροχρόνιες µισθώσεις και αντικίνητρα για τις βραχυχρόνιες. Ακόµη και αυτή η παρέµβαση, αν προχωρήσει, δεν θα έχει µεγάλη έκταση σε επίπεδο είσπραξης φόρων.

Παρά το γεγονός ότι η µείωση των τεκµηρίων διαβίωσης αποτελεί προεκλογική εξαγγελία, το σχετικό νοµοσχέδιο δεν θα δροµολογηθεί άµεσα προς ψήφιση καθώς οι αλλαγές µετατίθενται –σύµφωνα µε πληροφορίες– για τουλάχιστον ένα έτος. Ούτως ή άλλως, η απόδοση των τεκµηρίων διαβίωσης θα µειώνεται χρόνο µε τον χρόνο εξαιτίας της αύξησης των ονοµαστικών εισοδηµάτων, αλλά και του ελάχιστου εισοδήµατος των αυτοαπασχολούµενων.

Καµία αλλαγή δεν θα υπάρξει φέτος και στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς ο στόχος είναι τα ειδοποιητήρια να αναρτηθούν το φθινόπωρο και για πρώτη φορά να µην υπάρξει παράταση στην προθεσµία πληρωµής. Αλλωστε, έχει ήδη νοµοθετηθεί το κλιµακωτό πρόστιµο, που προβλέπει ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα διπλασιάζονται µόνο για όσους τα πληρώνουν µετά την 1η Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογία: Για πρώτη φορά πάνω από 100 δισ. τα δηλωθέντα εισοδήματα

ΑΑΔΕ: Πάνω από 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν σε 100 ημέρες

Πώς φτάσαμε 29.204 φυσικά και νομικά πρόσωπα να χρωστούν 157 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News