Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 08:30
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μικρή παράταση για φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει

Μικρή παράταση για φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει

Παράταση λίγων ηµερών στην προθεσµία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 9 Αυγούστου για τα νοµικά, ανακοίνωσε χθες το βράδυ, τελικά, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης.

Αντιστοίχως, µετατίθεται για τις ίδιες ηµέρες η προθεσµία πληρωµής της πρώτης δόσης του φόρου, ενώ παραµένει η προθεσµία της 31ης Ιουλίου για την εξασφάλιση της έκπτωσης 3% σε εφάπαξ καταβολή φόρου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από την πλευρά των λογιστών, αλλά και αντεγκλήσεις µεταξύ των δύο πλευρών. Τελικά το θέµα διευθετήθηκε κατά τη συνήθη πρακτική της παράτασης, αν και όχι µεγάλης. Αλλωστε χθες το σύστηµα Taxisnet είχε «πέσει», οπότε δόθηκε και η αφορµή για την απόφαση.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου, από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 µέχρι και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντιστοίχως, από την 1η Μαΐου, που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νοµικών προσώπων, µέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νοµικών προσώπων.

«Λαµβάνοντας υπ’ όψιν από τη µια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ηµέρες ορισµένα τεχνικά προβλήµατα στο σύστηµα υποβολής δηλώσεων λόγω της µαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρµογές», ανέφερε η ανακοίνωση, µετατίθεται η καταληκτική προθεσµία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος ως εξής:

• 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων.

• 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νοµικών προσώπων. Η µετάθεση της προθεσµίας είναι σχετικά µεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά πρόσωπα.

Αντιστοίχως, µετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νοµικά πρόσωπα η καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο,

Η προθεσµία παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 9 Αυγούστου για τα νοµικά.

η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου µε έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραµένει έως τις 31 Ιουλίου.

Το υπουργείο εκτιµά ότι, µε βάση τον ρυθµό υποβολής των δηλώσεων έως σήµερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειµένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News