Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 10:48
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Θα εμφανιστούν φέτος εισοδήματα 10 δισ. ευρώ από επαγγελματική δραστηριότητα;

Θα εμφανιστούν φέτος εισοδήματα 10 δισ. ευρώ από επαγγελματική δραστηριότητα;

Η θέσπιση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, συνοδεύτηκε και από έναν φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο: να εισπραχθούν φέτος τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ «καθαρά» από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έχοντες ατομική επιχείρηση. Για να συμβεί αυτό, το δηλωθέν εισόδημα μόνο από τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, θα πρέπει να αυξηθεί από τα περίπου 5,2 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν πέρυσι σε πάνω από 10 δις. ευρώ φέτος. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι ο διπλασιασμός.

Το γεγονός ότι φέτος έχουν… απαγορευτεί οι ζημιές θα βοηθήσει στο να καλυφθεί -ενδεχομένως και να υπερκαλυφθεί- ο στόχος. Υπάρχει όμως ένας «άγνωστος Χ»: το πώς έχουν αντιδράσει φορολογικά (αλλά και το πώς θα αντιδράσουν τα επόμενα 24ωρα όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση) αυτοί που και πέρυσι και πρόπερσι εμφάνισαν εισόδημα υψηλότερο από αυτό που υπολογίζει η εφορία ως «ελάχιστο τεκμαρτό».

Ποιο είναι το ερώτημα; Γνωρίζοντας ένας επαγγελματίας ότι… απέχει από το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, μπήκε ή όχι κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δύσκολης στον… πειρασμό να δηλώσει περισσότερες δαπάνες ώστε να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα; Και πόσοι ήταν οι μιμητές αυτής της πρακτικής; Και σε ποιο βαθμό προχώρησαν; Όλα αυτά θα φανούν με το που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Για ευνόητους λόγους, πολύ μεγάλο βάρος της ανάλυσης θα πέσει στις φορολογικές δηλώσεις των αυτοαπασχολούμενων αφενός για να φανεί σε ποιο ύψος θα ανέλθουν τελικώς τα φετινά εισοδήματα και αφετέρου σε ποιο ύψος θα διαμορφωθούν οι βεβαιωθέντες φόροι.

Οι πολύ… ύποπτες συμπεριφορές θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας λίστας υποψήφιων για φορολογικό έλεγχο (π.χ κατακόρυφη μείωση φορολογητέων κερδών από χρονιά σε χρονιά, κέρδη οριακά κοντά στα τεκμαρτά χωρίς να τεκμαίρεται το αποτέλεσμα από τα mydata κλπ) ενώ ο εντοπισμός περιπτώσεων υπερφορολόγησης για τεχνικούς λόγους, θα αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό των «διορθώσεων» που θα γίνουν στον φορολογικό νόμο. 

Διαβάστε επίσης:

Στα… αζήτητα επιστροφές φόρου άνω των 13,5 εκατ. ευρώ

ΑΑΔΕ: Προαιρετικός ο IBAN πριν την υποβολή δηλώσεων εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή

Η «φορολογική ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου

ΑΑΔΕ: Πάνω από 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε 75 ημέρες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News