ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στα… αζήτητα επιστροφές φόρου άνω των 13,5 εκατ. ευρώ

Στα… αζήτητα επιστροφές φόρου άνω των 13,5 εκατ. ευρώ

Μια ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής ώστε να κυλήσουν πιο ομαλά οι τελευταίες ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Η δήλωση του IBAN δεν θα είναι -από τις 17 Ιουλίου και μετά- υποχρεωτική όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα, αρκεί να μην προκύπτει επιστροφή φόρου. Όσοι… υποπτεύονται πριν την υποβολή της δήλωσης ότι μπορεί να έχουν επιστροφή, εξακολουθούν και πάλι να έχουν την υποχρέωση πρώτα να συμπληρώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού και μετά να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υποβολής

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί τραπεζικοί λογαριασμοί για 8.084.608 φορολογούμενους σε ένα σύνολο λίγο πάνω από εννέα εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στο… τέλος της διαδρομής. Ωστόσο, 10 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης γίνεται αυτή η … τρίπλα καθώς το βασικό πρόβλημα δεν είναι η δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού (σ.σ αυτό γίνεται πολύ εύκολα και ηλεκτρονικά μέσα από την ψηφιακή πύλη my AADE) αλλά η επικοινωνία του λογιστή με τον πελάτη προκειμένου να του υπενθυμίσει και τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται για να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ακόμη και όταν έχουν λαμβάνειν. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μιλούν για 85.866 φυσικά πρόσωπα -μια ολόκληρη ελληνική πόλη δηλαδή- η οποία αν και έχει λαμβάνειν 13,5 εκατομμύρια ευρώ, δεν κάνουν το απαραίτητο βήμα. Δηλαδή να δηλώσουν που θα κατατεθούν τα χρήματα. Η εξαγωγή του μέσου όρου βγάζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 157 ευρώ έκαστος. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν και μεγαλύτερες υποθέσεις επιστροφών καθώς το συνολικό ποσό προς επιστροφή ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 13 από τα 45 εκατ. ευρώ προφανώς έχει να κάνει με επιχειρήσεις οι οποίες εκτιμώνται σε κάτι περισσότερο από 6000.

Ποιοι οι λόγοι να μην δηλώνει κάποιος τον τραπεζικό του λογαριασμό; Πολλοί οι παράγοντες. Κάποιοι… φοβούνται θεωρώντας ότι θα δώσουν εφορία μια πληροφορία για το που υπάρχουν οι αποταμιεύσεις τους. Αυτό είναι προφανώς έωλο επιχείρημα καθώς πλέον υπάρχει σύνδεση της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες σε πραγματικό χρόνο. Άλλος λόγος μπορεί να είναι η αδιαφορία ή η άγνοια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Προαιρετικός ο IBAN πριν την υποβολή δηλώσεων εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή

Η «φορολογική ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου

ΑΑΔΕ: Πάνω από 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε 75 ημέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News