Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 09:07
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση το 40% των νοικοκυριών

Δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση το 40% των νοικοκυριών

Περισσότερες από 2,3 εκατ. δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί από τα νοικοκυριά, ενώ ο χρόνος που απομένει είναι μόλις 18 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση για τα εισοδήματα του 2023, ενώ την ίδια στιγμή οι λογιστές πιέζουν για παράταση της προθεσμίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους καταγράφονται σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την υποβολή των δηλώσεων. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι πολλές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί είναι λανθασμένες και απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, καθώς, για παράδειγμα, πολλές βεβαιώσεις αναδρομικών ή επιδομάτων εκδόθηκαν εκ των υστέρων, μετά την υποβολή της δήλωσης από τους φορολογουμένους. Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι έχουν επιλυθεί τα περισσότερα ζητήματα επισημαίνοντας ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 100.000 δηλώσεις κάτι που πρέπει να συνεχισθεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας, δηλαδή την 26η Ιουλίου.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών δηλώνει ότι μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2,5 εκατ. δηλώσεις (στοιχεία της Παρασκευής, πλέον υπολείπονται 2,3 εκατ.), καθώς και τροποποιητικές για κάποιες από τις 423.000 δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων. Οπως επισημαίνουν οι λογιστές, λόγω των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη η παράταση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2023 έχουν μετατεθεί οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, για να προσθέσει ότι «οι σχετικές παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογουμένου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι. Αρα έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις».

Σύμφωνα με τους λογιστές, εντοπίζονται τα παρακάτω προβλήματα που οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:

• Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων. Υπάρχουν ακόμη αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες.

• Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1. Υπάρχουν ακόμη τέτοιες αναφορές.

• Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού, όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την απογραφή.

• Οσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269. Το πρόβλημα επιλύθηκε στις 8 Ιουνίου, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

• Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.

• Το σύστημα ενημερώθηκε στις 7 Ιουνίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

• Δεν ενημερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023. Το πρόβλημα επιλύθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

 Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News