Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 11:26
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Τι αλλάζει στη διαδικασία ελέγχου των φορολογουμένων από την εφορία

ΥΠΕΘΟ: Τι αλλάζει στη διαδικασία ελέγχου των φορολογουμένων από την εφορία

Η διαδικασία ελέγχου των φορολογουμένων από την εφορία δεν έχει αλλάξει, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, έπειτα από τα δημοσιεύματα σχετικά με  το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (Bank Account Nexus Crosscheck APPplication ή BANCAPP), το οποίο αυτοματοποίησε τη διαδικασία παροχής στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι με το BANCAPP, εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών, καθώς το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ θα σκανάρει όλες τις κινήσεις τους.  

Ειδικότερα, μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ο έλεγχος αφορά τόσο καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές όσο και δάνεια και θυρίδες.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων και το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, ενώ οι μικρότερες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν παράταση, όπως γράφει η Καθημερινή.

Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, δεν τροποποιήθηκε κανένας νόμος, καμία απόφαση, κανένας κανονισμός. «Επομένως η πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων παραμένει ίδια και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει εδώ και χρόνια η νομοθεσία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το μόνο που αλλάζει στην όλη διαδικασία είναι ότι πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά, διευκρινίζεται, μετά την υλοποίηση σχετικού έργου που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η εφορία θα βλέπει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News