Βαριά πρόστιμα για συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ
Σε ισχύ τέθηκαν από προχθές οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που απαγορεύει τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά καθώς και όλες τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Αν και ο περιορισμός για τη χρήση μετρητών ισχύει εδώ και χρόνια, αυξάνεται το πρόστιμο, από 100 ευρώ που ήταν, στο διπλάσιο της συναλλαγής.
Και στις δύο περιπτώσεις οι φορολογικές αρχές μπορούν να επιβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία εφόσον εντοπιστεί καταστρατήγηση της νέας νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να κατεβάσει στα 300 ευρώ το ανώτατο ύψος των συναλλαγών με μετρητά, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ωστόσο η ΕΚΤ δεν έκανε δεκτό το αίτημα σημειώνοντας ότι αφού ο σκοπός δεν επετεύχθη όταν το ποσό κατέβηκε στα 500 ευρώ, γιατί να επιτευχθεί τώρα.
Ενστάσεις διατύπωσε και για την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι είναι νόμος του κράτους. Στην ανάλυσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξηγεί πώς η επιβολή της χρήσης τραπεζικών πληρωμών για αυτές τις αγορές θα είναι αποτελεσματική. Ειδικότερα, τονίζει ότι μέρος του ανταλλάγματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων παραμένει μη καταγεγραμμένο στις συμβολαιογραφικές πράξεις και καταβάλλεται σε μετρητά, ενώ παράλληλα δεν διευκολύνεται ο εντοπισμός από τις αρμόδιες αρχές περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές καλούνται πλέον να παρακολουθούν τις ανωτέρω συναλλαγές και να επιβάλλουν τα σχετικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με τον νόμο, τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που ήταν μέχρι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής από τη δημοσίευση του νόμου.
Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αν και οι συμβολαιογράφοι απέχουν (δέχονται μόνο προσύμφωνα), ο νόμος ορίζει ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.
Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώ και μέχρι 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ, το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά (και ελάχιστο πρόστιμο).
Λαθρεμπόριο καυσίμων
Με πρόστιμα και «λουκέτα», και μάλιστα για δύο χρόνια, κινδυνεύουν και τα πρατήρια βενζίνης που θα εντοπιστούν από τις αρχές να πωλούν νοθευμένα καύσιμα ή να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Υπόλογες είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες καθίστανται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών και να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας καυσίμων.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News