Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 10:34
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέες «διορθωτικές κινήσεις» στο παραένα της ψήφισης του φορολογικού

Νέες «διορθωτικές κινήσεις» στο παραένα της ψήφισης του φορολογικού

Διορθώσεις σε άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου ακόμη και την τελευταία στιγμή προγραμματίζει να κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθούν οι «αδικίες» συγκεκριμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα:

  1. Προσθήκες περισσότερων ΚΑΔ στον κατάλογο αυτών που τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης λόγω των συνθηκών εργασίας. Όπως, για παράδειγμα, προβλέφθηκε ότι τα σχολικά κυλικεία δεν μπορούν να φορολογούνται για 12 μήνες όταν λειτουργούν αποδεδειγμένα για οκτώ μήνες, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με άλλους κωδικούς δραστηριότητας.
  2. Προσθήκες και νέων κοινωνικών ομάδων στην κατηγορία αυτών που θα έχουν έκπτωση 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Ήδη με τις τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, μείωση 50% θεσπίστηκε για πολύτεκνους, μονογονεϊκές, άτομα με αναπηρία 67 έως 79% αλλά και οικογένειες με προστατευόμενο μέλος το οποίο έχει αναπηρία άνω του 67%.

Οι παρεμβάσεις δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά το δημοσιονομικό αποτύπωμα του νομοσχεδίου και αποσκοπούν στο να μην δημιουργήσουν «ασφυκτικές» συνθήκες για συγκεκριμένες ομάδες με αποτέλεσμα η κατάληξη να είναι η αναστολή της επαγγελματικής λειτουργίας λόγω του φόρου. 

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

17 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΥΠΕΘΟ: Τα 12 fake news για την φορολόγηση των επαγγελματιών – Τι απαντά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News