Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 08:13
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Έκπτωση φόρου 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις – Οι τελικές αποφάσεις

Έκπτωση φόρου 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις – Οι τελικές αποφάσεις

Τη μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή. Ωστόσο, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η μείωση φόρου θα είναι σημαντικά μικρότερη, αλλά και πάλι θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες για αγορές υλικών.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, δαπάνες (υπηρεσίες και υλικά) έως 16.000 ευρώ για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων από φυσικά πρόσωπα, εφόσον εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτα, e-banking) και ληφθούν τα απαιτούμενα παραστατικά, οδηγούν στο ακέραιο της δαπάνης, σε έκπτωση φόρου η οποία επιμερίζεται σε ορίζοντα πέντε ετών. Με βάση τη διορθωμένη διάταξη, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Ολες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος MYDATA.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει για εργασίες ύψους 3.000 ευρώ, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες υλικών ύψους 1.000 ευρώ (1/3 των εργασιών). Το ποσό των 4.000 θα μειώνει τον φόρο κατά 800 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης: 

Το τελικό σχέδιο στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News