Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 07:37
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τέλος διαμονής για όλα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των πλατφορμών Airbnb και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όσους διαθέτουν από τρία και πάνω ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

• Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

• Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον σε 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

• Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.

• Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News