Business & Finance Σάββατο 25/11/2023, 11:16
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πάρτι φοροδιαφυγής αποκάλυψε η «appodixi» από το εστιατόριο

Πάρτι φοροδιαφυγής αποκάλυψε η «appodixi» από το εστιατόριο

Oι φορολογούμενοι αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοι της εφορίας στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μέσω της εφαρμογής appodixi, που σκανάρει τις αποδείξεις που εκδίδονται από τα καταστήματα λιανικής, ήρθε στο φως μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση πειραγμένου και παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μετά την καταγγελία οι ελεγκτές ξεκίνησαν τον έλεγχο του εστιατορίου, το οποίο είχε πειράξει το λογισμικό του φορολογικού μηχανισμού ως εξής:

• Το ERP σύστημα, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και έτσι αυτός να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.

Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ). Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών. Διέγραφε στο επίσημο προς την εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, το 2020, το 2021 και το 2022 το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύπτει κατά αυτόν τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ.

Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρεία που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εστιατορίου και των μετόχων αυτού.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας μπορούν να διαπιστώσουν παράνομα λογισμικά που έχουν εγκατασταθεί στους φορολογικούς μηχανισμούς για να μειώνεται ο τζίρος της επιχείρησης, κάποιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να τα χρησιμοποιούν. Ετσι καταφέρνουν να μειώνουν αισθητά τον τζίρο και κατ’ επέκταση τα δηλωθέντα κέρδη και να εμφανίζουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την εφαρμογή appodixi έχουν κατεβάσει στα κινητά τους 230.180 πολίτες (179.405 συσκευές Android και 50.775 συσκευές iOS). Μάλιστα σε διάστημα 20 ημερών από την ανακοίνωση των μπόνους, περίπου 10.000 κατέβασαν την εφαρμογή.

Από τους ανωτέρω χρήστες της εφαρμογής έχουν υποβληθεί 140.263 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 62.786 είναι επώνυμες και οι 77.477 ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ.

Το μπόνους κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 3.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ακόμη και αν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα διοικητικά δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News