Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 09:45
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αναδίπλωση για τη μείωση φόρου στις ανακαινίσεις ακινήτων

Αναδίπλωση για τη μείωση φόρου στις ανακαινίσεις ακινήτων

Λίγες ώρες µετά την ανάρτηση του φορολογικού νοµοσχεδίου σε δηµόσια διαβούλευση, το οικονοµικό επιτελείο προχωράει στην αλλαγή του άρθρου 29 (η οποία θα φανεί στο τελικό κείµενο), που ορίζει έκπτωση έως 3.200 ευρώ τον χρόνο για ανακαινίσεις ακινήτου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής, η εν λόγω διάταξη δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όπως σηµειώνουν κύκλοι του υπουργείου, το κόστος θα µπορούσε να φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αφού δεν υπάρχουν περιορισµοί. Η διάταξη (που αποσύρεται) όριζε ότι:

«Οι δαπάνες που θα πραγµατοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται µε την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραµµα αναβάθµισης κτιρίων, µειώνουν, ισόποσα κατανεµηµένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήµατος των φυσικών προσώπων, µέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, µε ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».

Η διάταξη λοιπόν θα τροποποιηθεί και θα περιορίζει τα αγαθά για τις ανακαινίσεις που θα λαµβάνονται υπόψη. ∆ηλαδή, µε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί µετά την ψήφιση του νόµου θα ορίζονται επακριβώς τα αγαθά που θα προσµετρούνται και θα µειώνουν τον φόρο εισοδήµατος. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν και ποσοστά έκπτωσης του φόρου µε ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Η νέα διάταξη θα έχει χαρακτηριστικά της υφιστάµενης, που προβλέπει έκπτωση 40% των δαπανών µε ανώτατο όριο (δαπάνης) τις 16.000 ευρώ, και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη και ευνοϊκότερη από αυτή που ισχύει σήµερα.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση όπως αυτή θα διαµορφωθεί από το οικονοµικό επιτελείο, θα είναι:

• Τα κτίρια για τα οποία πραγµατοποιούνται οι δαπάνες να µην έχουν ήδη ενταχθεί ή να µην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραµµα αναβάθµισης κτιρίων.

• Οι δαπάνες να αποδεικνύονται µε νόµιµα παραστατικά, δηλαδή µε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή µε τιµολόγια παροχής υπηρεσιών.

• Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, δηλαδή µε πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωµένες κάρτες ή µέσω e-banking ή µέσω λογαριασµού πληρωµών παρόχων υπηρεσιών πληρωµών του ν. 3862/2010 ή µε τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα οι φορολογούµενοι είχαν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους.

Διαβάστε επίσης: 

Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου για επισκευές ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News