Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 07:28
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου για επισκευές ακινήτων

Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου για επισκευές ακινήτων

Ισχυρότερο γίνεται το οικονομικό κίνητρο για τον ιδιοκτήτη ακινήτων να προχωρά σε επισκευή του ακινήτου του (ή ενεργειακή αναβάθμιση) ζητώντας αποδείξεις και πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα.

Η μεγάλη αλλαγή στο άρθρο 39Β του κώδικα φορολογίας εισοδήματος δεν είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της έκπτωσης. Είναι ότι θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος και η αγορά αγαθών που σχετίζονται με την επισκευή ή την ενεργειακή αναβάθμιση και όχι μόνο η παροχή υπηρεσίας. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να ξεμπλοκάρει την φορολογική έκπτωση η οποία υπάρχει μεν στην νομοθεσία από το 2019 αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει χρήση της ακριβώς διότι υπήρχε ο περιορισμός η δαπάνη να αφορά μόνο στην υπηρεσία.

Εκτός από την αύξηση της «περιμέτρου» των δαπανών -μετά την ψήφιση της διάταξης το υπουργείο Οικονομικών να δώσει και τις οδηγίες για το πώς σκοπεύει να εφαρμόσει την συγκεκριμένη διάταξη στην πράξη, δηλαδή να εξηγήσει ποια αγαθά θα είναι αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση κλπ- αυξάνεται και η έκπτωση του φόρου.

Η νέα διάταξη όπως είναι διατυπωμένη ορίζει ότι από τον φόρο μπορεί να αφαιρείται ποσό 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας. Αυτό σημαίνει έκπτωση 3200 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι τώρα, υπήρχε μεν το ποσό των 16000 ευρώ αλλά αναγνωριζόταν ως έκπτωση το 40% αυτού του ποσού (ήτοι 6400 ευρώ) το οποίο μπορούσε να κατανεμηθεί σε μια 4ετία δηλαδή 1600 ευρώ τον χρόνο. Επομένως, μιλάμε για διπλασιασμό της έκπτωσης του φόρου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την έκπτωση μπορούν να την καρπωθούν ολόκληρη όσοι δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Η έκπτωση περιορίζεται μέχρι του ορίου του αναλογούντος φόρου. Άρα αν κάποιος κάνει τη δαπάνη των 16.000 ευρώ αλλά το εισόδημά του είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο (που σημαίνει ότι δεν θα πληρώνει καθόλου φόρο λόγω αφορολόγητου ή θα πληρώνει ελάχιστα) η έκπτωση δεν θα είναι 3200 ευρώ αλλά πολύ λιγότερη ή και μηδενική. Ουσιαστικά, η νέα διάταξη απευθύνεται σε αυτούς που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η νέα διατύπωση της διάταξης όπως ενσωματώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, έχει ως εξής:

«1. Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ».

Διαβάστε επίσης: 

To σχέδιο για τις e-αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Αυξάνεται το κόστος στέγασης μειώνονται τα στεγαστικά δάνεια

Η ανατομία της στεγαστικής κρίσης – Σε αδιέξοδο όσοι θέλουν να αποκτήσουν δική τους στέγη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News