Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 08:33
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Για την εφορία, τα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχουν

Για την εφορία, τα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχουν

Τα κρυπτονομίσματα είναι αόρατα και αφορολόγητα από την εφορία. Από τη μια δεν αναγνωρίζονται για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ενεργοποιούνται τα τεκμήρια), όπως για παράδειγμα ενός ακινήτου, ενώ από την άλλη η υπεραξία που προκύπτει από την πώλησή τους δεν φορολογείται. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος έχει κερδίσει 200.000 ευρώ από την πώληση κρυπτονομισμάτων, μπορεί μεν να αγοράσει ένα διαμέρισμα, ωστόσο η αγορά αυτή θα «ξυπνήσει» τα τεκμήρια. Εφόσον δεν καλύπτονται τα τεκμήρια από άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα καταβληθεί έξτρα φόρος για την αγορά του ακινήτου.

Αντίθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες αγορές τελείως αφορολόγητα, όπως για ταξίδια, πληρωμές λογαριασμών με μετρητά, αγορές σε σούπερ μάρκετ και γενικώς αγορές που μπορούν να πραγματοποιηθούν με μετρητά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο και τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες έκδοσης σχετικής οδηγίας για τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Μάλιστα σε πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (απόφαση 417 Μάρτιος του 2023), απορρίφθηκε προσφυγή φορολογουμένου για φορολόγηση των κερδών από την πώληση κρυπτονομισμάτων με τα άρθρα 42 και 42Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Δηλαδή, η ΔΕΔ δεν έκανε δεκτό το αίτημα να φορολογηθεί η υπεραξία που προέκυψε από την πώληση των κρυπτονομισμάτων ύψους 182.500 ευρώ με συντελεστή 15%. Και αυτό καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τα συγκεκριμένα άρθρα. Το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης επίκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικότερα:

• Οι μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 0,5%.

• Μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες.

• Κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή τα εταιρικά ομόλογα.

• Παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι στη λίστα των παραγώγων δεν συμπεριλαμβάνονται κρυπτονομίσματα.

Επειδή λοιπόν τα κρυπτονομίσματα δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανωτέρω λίστα, δεν έκανε αποδεκτό το δηλωθέν από τον προσφεύγοντα ποσό ύψους 182.500 ευρώ (στον κωδικό 865 «Υπεραξία των άρθρων 42 και 42Α ΚΦΕ αλλοδαπής προέλευσης») στη φορολογική του δήλωση. Επίσης ο προσφεύγων δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία με τα οποία να προσδιορίζεται με ειδικό και σαφή τρόπο η υπεραξία που προέκυψε από τη μεταβίβαση των εν λόγω κρυπτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος επικαλέστηκε το εισόδημα αυτό προκειμένου να καλύψει αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια).

Προς το παρόν τα κέρδη από κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα είναι άγνωστο πώς φορολογούνται ή καλύτερα δεν φορολογούνται, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο φορολογικό πλαίσιο που να καλύπτει αυτούς που τα αγοράζουν αλλά και τα πωλούν. Πρόκειται για ένα γκρίζο τοπίο για το οποίο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει οι Αρχές να θέσουν κάποιους κανόνες. Αλλά ακόμη κι αν αυτοί αποφασιστούν, θα περάσουν πιθανόν αρκετά χρόνια μέχρι να υιοθετηθούν από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News