Ξεκινά η διαδικασία καταγραφής των POS – Άνοιξε η πλατφόρμα
Το πρώτο βήμα για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS έκανε η ΑΑΔΕ, ανοίγοντας την ηλεκτρονική εφαρμογή στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (Acquirerς) προκειμένου να δηλώσουν το σύνολο των μέσων πληρωμών (POS) που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι να γνωρίζουν το σύνολο των POS που λειτουργούν σήμερα σε όλη την επικράτεια, πόσα είναι ελληνικά και πόσα ξένα. Με τη νέα διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει θα σταματήσουν οι επιτήδειοι να χρησιμοποιούν παράνομα POS, δηλαδή αυτά που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία. Πλέον η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει για κάθε τερματικό τα πλήρη στοιχεία των χρηστών υπηρεσιών πληρωμών, από ΑΦΜ και επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και βέβαια τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένο το POS και δέχεται πληρωμές. Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα πρέπει να δηλώνονται ανά δεκαήμερο. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS (χρήστες υπηρεσιών πληρωμών), υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση μέσων πληρωμών για το σύνολο των μέσων που διαθέτουν, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που:
• Οι πάροχοι δεν δήλωσαν κάποιο εκ των μέσων πληρωμών ή δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία κάποιου εκ των μέσων πληρωμών.
• Οι χρήστες υπηρεσιών πληρωμών κρίνουν ως ανακριβή τα στοιχεία που δηλώθηκαν από τους παρόχους.
Οι πάροχοι δηλώνουν:
α) ΑΦΜ και επωνυμία χρήστη υπηρεσιών πληρωμών.
β) Αριθμό λογαριασμού πληρωμών που συνδέεται με κάθε μέσο πληρωμών.
γ) Κωδικό χρήστη υπηρεσιών πληρωμών (destination Merchant ID – MID), όπως αυτός τηρείται στα συστήματα του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (Acquirer).
δ) Επωνυμία, ΑΦΜ και αριθμό BIC, εφόσον υφίσταται, παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (Acquirer) ημεδαπής.
ε) Επωνυμία, αριθμό φορολογικού μητρώου αλλοδαπής (TIN) ή άλλο λειτουργικά ισοδύναμο αριθμό ταυτοποίησης, χώρα καταστατικής έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης και αριθμό BIC, εφόσον υφίσταται, παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (Acquirer) αλλοδαπής.
στ) Επωνυμία και ΑΦΜ παρόχου μέσων πληρωμών (NSP) ημεδαπής.
ζ) Επωνυμία, αριθμό φορολογικού μητρώου αλλοδαπής (TIN), ή άλλο λειτουργικά ισοδύναμο αριθμό ταυτοποίησης, χώρα καταστατικής έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης παρόχου μέσων πληρωμών (NSP) αλλοδαπής.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Ξεκινά το «φακέλωμα» των POS – Πώς θα γίνει η διαδικασία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News