Δρομολογείται «ρεκτιφιέ» στη ρύθμιση για τα «κορωνο-χρέη» στην εφορία
Νέα αναστολή και περισσότερες δόσεις με κριτήρια
Έρχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Νομοθετική ρύθμιση θα βελτιώσει την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση των 12 άτοκων ή των 24 χαμηλότοκων δόσεων μεταθέτοντας την ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης και αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων βάσει των οποίων θα μπορεί να αποπληρωθεί το συσσωρευμένο χρέος.
Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα αποτελούν τη «βάση» η οποία θα ισχύει για το σύνολο των οφειλετών. Ωστόσο, για όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του. Έτσι, η επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις των συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Η λογική αυτή μπορεί να «περάσει» και από τους θεσμούς οι οποίοι συστηματικά πιέζουν τα όποια μέτρα διευκόλυνσης λαμβάνονται να μην επηρεάζουν την κουλτούρα πληρωμών.
Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έχουν ήδη ξεκινήσει επί του θέματος και θα καταλήξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι πολύ συγκεκριμένα:
1. Όταν αποφασιζόταν η ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, δεν είχε προκύψει ζήτημα δημιουργίας νέων φορολογικών υποχρεώσεων σε εκκρεμότητα μέχρι και τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021 ούτε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να παγώνουμε επιταγές μέχρι τον Απρίλιο.
2. Δεδομένου ότι οι αναστολές των οφειλών είναι πολύ πιθανό να παραταθούν και για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα είναι εξαιρετικά πρώϊμο να ζητηθεί από τους οφειλέτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν τα συσσωρευμένα χρέη από τον Απρίλιο. Το ελληνικό αίτημα επομένως θα είναι για μετάθεση του χρόνου έναρξης της ρύθμισης (ή διαφορετικά παράταση της περιόδου αναστολής) για επιπλέον τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο.
Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις μέχρι τον Απρίλιο λόγω των αναστολών αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 δις. ευρώ ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι νέες αναστολές για τον Ιανουάριο και (πιθανώς) για τον Φεβρουάριο. Ακόμη και αν έχουμε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με το click away οι εμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες και θα έχουν δικαίωμα στην αναστολή. Αν αποφασιστεί -αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο- αναστολή και για τον ΦΠΑ, τότε ο λογαριασμός θα «φουσκώσει» πολύ περισσότερο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News