Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό εξαμήνου ο χρυσός – Και το ράλι θα συνεχίσει

Σε υψηλό εξαμήνου ο χρυσός – Και το ράλι θα συνεχίσει

Υψηλό έξι μηνών άγγιξε σήμερα ο χρυσός, ο οποίος εκτιμάται πως θα επιδοθεί σε ράλι μέσα στο 2023.

Λίγο πριν τις 5 ώρα Ελλάδος η τιμή spot του χρυσού ανέρχεται στα 1.848 δολάρια η ουγκιά έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς από νωρίτερα. Συνολικά όμως, οι τιμές έχουν πάρει τον ανήφορο από τις αρχές του Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια και αύξησης των ανησυχιών για ύφεση. Παράλληλα, η ζήτηση ενισχύθηκε από τις αυξημένες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες.

Δεδομένου ότι το 2023 πρόκειται να χαλαρώσει ο ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων παγκοσμίως, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν ράλι στην αγορά χρυσού. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία εάν οι μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

«Κατά τη γνώμη μας, οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν στροφή από τις επιτοκιακές αυξήσεις και θα γίνουν dovish το 2023, το οποίο θα πυροδοτήσει μία εκρηκτική κίνηση για τον χρυσό για τα επόμενα χρόνια. Επομένως πιστεύουμε ότι ο χρυσός θα τελειώσει το 2023 τουλάχιστον 20% υψηλότερα», δήλωσε στο CNBC ο Eric Strand της AuAg. Ο ίδιος εκτιμά πως ο χρυσός θα αγγίξει τα 2.100 δολάρια η ουγκιά.

«Δεν θα αυξηθεί μόνο κατά 10% ή 20%, πιστεύω ότι θα δούμε μία κίνηση που πραγματικά θα είναι νέο υψηλό», συμφωνεί ο Juerg Kiener της Swiss Asia Capital μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε: «το 2021 η αγορά δεν ανέβηκε μόνο 20% ή 30%, κινήθηκε πολύ, το ίδιο και το 2008, όταν είχαμε μικρότερο sell off στην αγορά και τη ρευστότητα να επανέρχεται και ο χρυσός πήγε από τα 600 δολάρια στα 1.800 δολάρια σε χρόνο μηδέν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πυκνώνουν τα σύννεφα για ύφεση – Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2023

WSJ: Έρχεται «richcession» – Τι είναι, ποιους απειλεί

Michael Burry (The Big Short): Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News