Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα: Απότομη προειδοποίηση από ΕΚΤ
Με την ιδέα ότι οι σαρωτικές ζημίες του 2022 ενδεχομένως να συνεχιστούν και το επόμενο έτος αρχίζουν να εξοικειώνονται οι ομολογιούχοι της Ευρώπης.
Το χειρότερο στην ιστορία έτος για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολογων τερματίζεται με ένα από τα μεγαλύτερη sell off εδώ και αρκετούς μήνες, αφότου οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα συνεχίζουν να αυξάνονται περισσότερο του αναμενομένου. Και με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις των 130 μονάδων βάσης, ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων φαίνεται να είναι στα σκαριά.
Ο επιθετικότερος του αναμενομένου τόνος της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίασή της σόκαρε τους επενδυτές οι οποίοι είχαν αρχίσει να αγοράζουν ξανά ομόλογα με την εξασφαλμένη πεποίθηση της ασφάλειας που τους έδωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.
«Δεν βλέπουμε μόνο τις ευρωπαϊκές αποδόσεις να αυξάνονται σε απόλυτους όρους, αλλά παρατηρούμε και τις ευρωπαϊκές αγορές να παρουσιάζουν κατώτερες επιδόσεις έναντι των αμερικανικών, μία τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί και το 2023», αναφέρει ο Ralf Preusser της Bank of America Securities.
H αγορά αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 3,30%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς – από τα πλέον ευαίσθητα στις πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες – έχει αυξηθεί επιπλέον 40 μονάδες βάσης, στις χειρότερες εβδομαδιαίες ρευστοποιήσεις από τον Ιούνιο. Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε το 2,50%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα υποχωρεί φέτος 15,5%, μακράν η μεγαλύτερη πτώση πτώση στην ιστορία της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ.
Ωστόσο, παρά τη βίαιη αναπροσαρμογή της αγοράς μέχρι στιγμής, υπάρχει αρκετά ερωτηματικά για το εάν η ΕΚΤ είναι σε θέση να προχωρήσει στο επίπεδο της νομισματικής σύσφιγξης που υπόσχεται. Και αυτό, επειδή το αυξανόμενο κόστος απειλεί να διολισθήσει την περιοχή σε βαθύτερη ύφεση.
«Υψηλότερα επιτόκια σε μία περίοδο αυξημένων ομολογιακών εκδόσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία έντονη αναστάτωση στην αγορά. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία άτακτη υπαναχώρηση από την ΕΚΤ, σε μία εξέλιξη που εν τέλει θα έπληττε την αξιοπιστία της», εκτιμά ο Guillermo Felices της PGIM Fixed Income.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για την Ιταλία που βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας αναταραχής στις αγορές κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για μία από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες και βασικός ευνοημένος των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Όσο για τις νέες ομολογιακές εκδόσεις, η BNP Paribas αναμένει ότι η νέα προσφορά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αγγίξει τα 228 δισ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και τα 557 καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Σε ελεύθερη πτώση μετοχές και κρατικά ομόλογα – Στη δίνη των επιτοκίων
Αναζητούνται αγοραστές για τα 500 δισ. ευρώ χρέους της Ευρώπης
Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα – Πόλος έλξης οι υψηλές αποδόσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News