Business & Finance Κυριακή 18/12/2022, 13:30
ΑΓΟΡΕΣ

IPOs: Η πιο παρατεταμένη περίοδος «ξηρασίας» από το 2008

IPOs: Η πιο παρατεταμένη περίοδος «ξηρασίας» από το 2008

Την πιο παρατεταμένη περίοδο «ξηρασίας» παρουσιάζει η αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών και οι τραπεζίτες δεν αναμένουν σύντομα ανάκαμψη. 

Ο συνδυασμός αυξανόμενου πληθωρισμού και επιτοκίων έχει πλήξει την των αποτιμήσεων των μετοχών και έχει κάμψει την επενδυτική όρεξη για συμφωνίες. Από τις δημόσιες εγγραφές έχουν αντληθεί μόλις 207 δισ.δολάρια φέτος, που σημαίνει πτώση 68% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η αύξηση των συμφωνιών σε Κίνα και Μέση Ανατολή δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την «παγωμένη» αμερικανική αγορά. 

«Δύο παράγοντες χρειάζονται για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας: σταθερότητα στο μέτωπο του πληθωρισμού και ορατότητα ως προς την προοπτική των επιτοκιακών αυξήσεων. Όταν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το τερματικό επίπεδο του πληθωρισμού, στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενδεχομένως να δούμε κάποια δραστηριότητα στην αγορά», αναφέφερε ο Έντουαρντ Μπάιν της Goldman Sachs.

           Η πιο από απότομη πτώση σε διάρκεια 14 ετών

Source: Bloomberg

 

Οι φετινές δημόσιες εγγραφές είναι οι χειρότερες από το 2008, καθώς η αξία τους μειώθηκε κατά 73%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Aκολούθησαν δε τη μεγάλη ευφορία του 2021, οπότε η εντυπωσιακή άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών σε συνδυασμό με την έκρηξη των SPACS οδήγησαν τις IPOs στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 655 δισ.δολαρίων.

Κατά μέσο όρο, οι μεγάλοι ευνοημένοι της τεχνολογίας του 2021, κινούνται σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα 20% από αυτά της δημόσιας εγγραφής τους, μάλιστα το τότε «αστέρι» των startup της ηλεκτροκίνησης, Rivian, υποχωρεί περίπου 70%.

Ξηρασία στις ΗΠΑ

Ο όγκος των δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ στα 24 δισ.δολάρια είναι ο χαμηλότερος από το 1990, ενώ υποχωρεί 93% από το 2021 και οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα προτιμήσουν τις σταθερές εταρείες για να αγοράσουν μετοχές τους το επόμενο έτος.

ΙPOs

Oι αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ άντλησαν 23,9 δισ.δολάρια φέτος, το χαμηλότερο νούμερο από το 1990

Source: Bloomberg

 

Οι δύο αγορές που παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις το 2022 – Κίνα και Μέση Ανατολή – αναμένεται να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλος, παρότι η πρώτη κατακλύζεται από νέο κύμα κορωνοϊού. 

Οι εταιρείες στην Κίνα άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 92 δισ.δολαρίων από αρχικές δημόσιες εγγραφές φέτος, ενώ στη Μέση Ανατολή συγκέντρωσαν 23 δισ.δολάρια. 

Επίσης, φέτος εκδόθηκαν δικαιώματα μετοχών ύψους 716 δισ.δολαρίων, χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 759 δισ.δολαρίων. 
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: Το έτος που έχασε το «στέμμα» του στις αγορές (γραφήματα)

Νορβηγία: Τo επενδυτικό κρατικό fund καλεί τους επενδυτές να ποντάρουν κόντρα στην αγορά

Wall Street: Πώς χάθηκαν 7,4 τρισ.δολάρια σε 12 μήνες από τον Nasdaq

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News