Σε ελεύθερη πτώση μετοχές και κρατικά ομόλογα – Στη δίνη των επιτοκίων
Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» βρίσκονται οι αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη από τη στιγμή που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις σε σταθερό ρυθμό, αντανακλώντας ουσιαστικά τα «επιθετικά» σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μία ημέρα νωρίτερα.
Οι μετοχές της Ευρωζώνης βούλιαξαν 3,1% στο χαμηλότερο επίπεδο μηνός, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε την χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Μάιο, με πτώση 2,85% στις 429,91 μονάδες.
«Όποιος θεωρήσει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί σημείο καμπής σφάλει», τόνισε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση. «Είναι πολύ προφανές ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, η “σημαντική αύξηση σε σταθερό ρυθμό” σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης για μία χρονική περίοδο.
Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων προεξοφλούν αυτή τη στιγμή ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί λίγο πιο πάνω από το 3% έως τα τέλη Ιουλίου συγκριτικά με το 2,75% πριν από τη συνεδρίαση.
«Παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης είχε πλήρως προεξοφληθεί από τις αγορές, ο επικοινωνιακός χαρακτήρας της ΕΚΤ ήταν πολύ πιο επιθετικός απ΄ό,τι περίμενε η αγορά», σχολιάζει ο Bas van Geffen, στρατηγικός αναλυτής της Radobank.
O κλάδος της βαριάς βιομηχανίας βάρυνε ιδιαίτερα το STOXX 600 μαζί με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες κατέγραψαν ελεύθερη πτώση κοντά στο 5%. Από κοντά και οι τράπεζες με πτώση 2,6%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,9%, ενώ ο δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,8%.
Σε βαθύ «κόκκινο» αυτή την ώρα και οι μετοχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο, εγείροντας ανησυχίες ότι οι ατελείωτες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed θα οδηγήσουν τελικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Ο Dow Jones υποχωρεί 840 μονάδες ή 2,47%, ο S&P 500 2,58%, ενώ ο Nasdaq περίπου 3%. Το sell off διευρύνθηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους με μόνο 17 μετοχές του S&P 500 να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν με Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet να καταγράφουν απώλειες 3% και άνω εκάστη. Σε πτώση μεγαλύτερη του 7% και η μετοχή της Netflix μετά από δημοσίευμα που θέλει την εταιρεία streaming να προσφέρεται να επιστρέψει χρήματα σε διαφημιζόμενους καθώς δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους τηλεθέασης.
Κρατικά ομόλογα του ευρώ
Στη «δίνη» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται ξανά στα ύψη.
«Το ανακοινωθέν της ΕΚΤ κατέστη σαφές ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος σε επίπεδο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και η εκτίμηση για ύφεση που θα είναι σύντομη και σχετικά ανώδυνη, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.
H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, στο 2,12%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ στη διετία, που είναι και πιο ευαίσθηση στις επιτοκιακές αυξήσεις, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε 24,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, στο 2,37%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008.
Επίσης, η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα ρεκόρ το 2023 για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης άσκησε αντίστοιχα ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.
Ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην ευρωπεριφέρεια, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κοντά 30 μονάδες βάσης, στο 4,12%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 204 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία ενισχύθηκε στο 4,15% με το spread στις 205 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,18% με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 26 εκατ.ευρώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Eρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Μάρτιο ξεκινά το QT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News