Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 15:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συντηρεί την ανοδική ορμή ανεβάζει ταχύτητα

Χρηματιστήριο: Συντηρεί την ανοδική ορμή ανεβάζει ταχύτητα

Σταθερά άνω του μηδενός συνεχίζει να κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών και σε σχέση με το πρωί έχει ανεβάσει ταχύτητα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην ελληνική αγορά διατηρείται η ανοδική τάση ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2022. Βάσει αυτών, το ελληνικό ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο κατέβασε ταχύτητα απότομα στο 2,8% σε ετήσια βάση (από 7,1%  το προηγούμενο τρίμηνο) και μειώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση (έναντι αύξησης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο). 

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο η ανάπτυξη της οικονομίας να επιβραδύνεται στο τρίμηνο στο οποίο παραδοσιακά τα έσοδα από τον τουρισμό της προσφέρουν ώθηση. Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία και κατ’ επέκταση συγκράτησαν την ανάπτυξη. 

Με σβηστές τις μηχανές

Ο Γενικός Δείκτης έχει διευρύνει τα ήπια κέρδη του, με αποτέλεσμα να κινείται υψηλότερα κατά 0,84% στις 911,69 μονάδες. Ο τζίρος έχει αγγίξει τα 43 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 21,3 εκατ. μετοχές. 

Βίοι αντίθετοι για τους Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον πρώτο να βρίσκεται στο +0,24% και τον δεύτερο να υποχωρεί περί του 0,50%. Με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ακροβολισμένες στα δύο άκρα, ο τραπεζικός δείκτης καταφέρνει να σημειώνει κέρδη σχεδόν 0,30%. 

Η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει πάρει τα σκήπτρα από αυτή της Πειραιώς (+1,91%) ενισχυόμενη κατά 2,64%, ενώ στα υψηλότερα στρώματα και οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 1,75% και 1,61% αντίστοιχα. Απώλειες σχεδόν 2% καταγράφει η μετοχή της Quest, ενώ Σαράντης και Ελβαλχαλκόρ χάνουν 1,37% έκαστη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 2,8% το τρίτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Jumbo: Άλμα 24% στις πωλήσεις τον Νοέμβριο

Τράπεζες: Απορρίπτουν την επιχειρηματολογία για υπερκέρδη – Τι λένε για επιτόκια και προμήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News