ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φουλ… επίθεση για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φουλ… επίθεση για την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές 

«Είμαστε στην επίθεση, φιλική επίθεση αλλά επίθεση». Αυτή τη φράση επέλεξε ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, για να περιγράψει τις κινήσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος για την επιστροφή της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές. Στόχος, που όπως είπε ο ίδιος περιλαμβάνεται στους δείκτες απόδοσης της τωρινής διοίκησης του Χρηματιστηρίου και για αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί task force εντός του ομίλου για την επίτευξή του. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ο κ. Κοντόπουλος είπε πως η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν τρία βασικά βήματα: 

Το πρώτο βήμα είναι τεχνικό, εξήγησε ο κ. Κοντόπουλος και αφορά την λειτουργία της αγοράς. «Τα τεχνικά θέματα τα καλύπτουμε», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις του FTSE καλύφθηκαν από τον Σεπτέμβρη και το ίδιο θα γίνει και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για τον MSCI, ενώ καλύπτονται και οι απαιτήσεις για τον S&P. 

Στόχος τα νέα IPOs 

Ο CEO του Χρηματιστηρίου εκτίμησε πως αρκεί ένας εκ των παραπάνω οργανισμών να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στη συνέχεια, κατά πάγια πρακτική, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Δεν φτάνει όμως η κάλυψη των τεχνικών κριτηρίων. Το δεύτερο βήμα είναι η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστήριου Αθηνών και για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να φύγει καμία μεγάλη εταιρεία από το ταμπλό αλλά και να πραγματοποιηθούν νέες μεγάλες δημόσιες εγγραφές. 

Απαντώντας σε ερώτηση του MR η διοίκηση του Χρηματιστήριου Αθηνών δήλωσε πως υπάρχουν εταιρείες που βρίσκονται στον προθάλαμο τόσο της Κύριας όσο και της Εναλλακτικής Αγοράς, ενώ για το ενδεχόμενο της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ ο κ. Κοντόπουλος έδωσε περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί από το αντίθετο. 

Επιχείρηση «εξωστρέφεια» 

Τρίτο απαραίτητο βήμα για την επιστροφή στις αγορές είναι να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά και των trading houses του εξωτερικού. «Οι FTSE, MSCI και S&P θα ρωτήσουν επενδυτικούς οίκους όπως η Capital, η Fidelity και η Amundi: “Είναι η Ελλάδα ανεπτυγμένη αγορά”; Το ίδιο θα κάνουν και με τα μεγάλα γραφεία διαπραγματεύτων της BofA, της Morgan Stanley κλπ», είπε ο κ. Κοντόπουλος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών κρίνεται απαραίτητη και αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley. Εκεί συμμετείχαν 29 ελληνικές εταιρείες εκ των οποίων για πρώτη φορά δύο μη εισηγμένες (Noval Property και PeopleCert). Στο συνέδριο συμμετείχαν 280 σύνεδροι, εκ των οποίων 96 εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολαρίων. Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 527 συναντήσεις. 

Το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέριο είναι «η αφετηρία της προσπάθειας μας να αναδείξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε», είπε ο κ. Κοντόπουλος», προαναγγέλλοντας για το επόμενο διάστημα μια στοχευμένη κίνηση στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά της Μέσης Ανατολής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κίνητρα για IPOs και αύξηση των συναλλαγών

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Νέα αφετηρία εξωστρέφειας το Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

Λονδίνο: Επαφές Κυρ. Μητσοτάκη με επενδυτές – 240 συμμετέχουν στο συνέδριο της Morgan Stanley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News