Axia Research: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Buy
Σε αύξηση των τιμών-στόχου για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχωρά η Axia Research, ενώ παράλληλα διατηρεί τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, στα μοντέλα τους για το 2023 έχουν υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση, όμως ακόμα και σε αυτό το «απαισιόδοξο» σενάριο, τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές είναι σημαντικά.
Ειδικότερα, η Axia θέτει την τιμή-στόχο στα 1,7 ευρώ από τα 1,6 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,6 ευρώ (αμετάβλητη) για τη Eurobank, στα 5,4 ευρώ από τα 5,2 ευρώ για την Εθνική και στα 2,5 ευρώ από 2,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Έπειτα από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή τροχιά για να ξεπεράσουν τα σχέδιά τους για το σύνολο του 2022, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των εσόδων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Για το 2023, η Axia βλέπει μια σειρά από γνωστούς και άγνωστους παράγοντες. Οι γνωστοί σχετίζονται με την επανατιμολόγηση των assets μέσω των υψηλότερων περιθωρίων και όγκων.
Οι άγνωστοι παράγοντες για το 2023 είναι:
– Ο ρυθμός και η έκταση της ανατιμολόγησης των υποχρεώσεων, όπως η αύξηση του κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης που αντισταθμίζει την αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων.
– Οι επιπτώσεις από την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων και στην αύξηση του κόστους ρίσκου.
Για τα επιτοκιακά έξοδα, η Axia καταλήγει ότι τα betas των καταθέσεων θα παραμείνουν χαμηλά (περίπου 20%) καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα, ενώ το κόστος χονδρικής χρηματοδότησης αυξάνεται με τις πρόσθετες εκδόσεις, αλλά τα υψηλότερα κουπόνια έχουν μικρή επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή.
Για την ποιότητα ενεργειακού, οι αναλυτές υιοθετούν ένα «απαισιόδοξο» σενάριο που μιλά για κόστος ρίσκου 94-105 μονάδων βάσης στο σύνολο του 2023.
Παρόλα αυτά, οι ευνοϊκές μακροοικονομικές τάσεις (όπως πχ με τη μείωση της ανεργίας) καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες κατάλληλα τοποθετημένες για να υπερ-αποδώσουν έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών τους και να μειώσουν το χάσμα του περίπου 50% στις αποτιμήσεις.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Jefferies: Θύλακες αισιοδοξίας στην Ευρώπη – Bullish για Ελλάδα
S&P: Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν από την διόρθωση των ακινήτων – Τι λέει για Ελλάδα
Αλ. Αργυρός (Αxia Ventures): Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News