Πετρέλαιο: Γιατί κατρακυλάει σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2021
Σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2021 έχουν κατρακυλήσει οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα, καταγράφοντας απώλειες έως 3,50% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Η κλιμακούμενη ένταση στην Κίνα από τις διαμαρτυρίες των πολιτών κατά των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης των κρουσμάτων, έχουν ενισχύσει της ήδη κυοφορούμενες ανησυχίες για τη ζήτηση στη χώρα.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν πυροδοτήσει έντονο προβληματισμό για τις προοπτικές της ζήτησης στη Κίνα, τη χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των πολιτών και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στη χώρα έχουν προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες καινούργιες, καθώς το Πεκίνο έχει δείξει ότι στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων είναι αμείλικτο.
Περί τις 12:40 μ.μ. η τιμή του μπρεντ καταγράφει απώλειες 3,14% ήτοι 2,63 δολάρια, στα 81,08 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φθάσει έως τα 80,61 δολάρια ένα χαμηλό από τις αρχές του έτους. Την ίδια ώρα το αργό υποχωρεί κατά 3,11% ή 2,38 δολάρια, στα 73,91 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει πέρασμα από τα 73,60 δολάρια, ένα χαμηλό από τις 22 Δεκεμβρίου του 2021.
Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου προέρχονται από τρεις διαδοχικές εβδομάδες στις οποίες καταγράφουν απώλειες κι ενώ η συγκυρία για την αγορά μόνο ιδανική δεν μοιάζει.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση για τις περικοπές κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μια κίνηση με στόχο να στηριχθούν οι τιμές. Όμως με τα νέα δεδομένα στην Κίνα, την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους αναφορές ότι στις τάξεις του ΟΠΕΚ+ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν με την απόφαση αυτή, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η Σαουδική Αραβία.
Όλα αυτά, κι ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της G7 και της Ε.Ε. αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης (η επικρατούσα άποψη κάνει λόγο για ένα πλαφόν μεταξύ 65 με 70 δολάρια το βαρέλι).
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News