Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοδος για τρίτη συνεδρίαση – Περιμένοντας τα αποτελέσματα για το Κογκρέσο

Wall Street: Άνοδος για τρίτη συνεδρίαση – Περιμένοντας τα αποτελέσματα για το Κογκρέσο

Ανοδικά έκλεισε και στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street υπό την προσμονή των αποτελεσμάτων για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο οι οποίες θα επηρεάσουν τα μελλοντικά επίπεδα των κρατικών δαπανών και το ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 333,83 μονάδες ή 1,02% κλείνοντας στις 33.160,83 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,56% κλείνοντας στις 3.828,11 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 10.616,20 μονάδες. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Οι αγορές προσδοκούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ίσως κερδίσουν και τη Γερουσία. Οι επενδυτές περιμένουν συνήθως αδιέξοδο σε πολιτικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον εάν το Κογκρέσο είναι διηρημένο ανάμεσα στα δύο σώματα, γεγονός που θα σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες, θα επιβληθούν νέοι φόροι και νέες ρυθμίσεις. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν και τα δύο σώματα, κάτι που έχει βοηθήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να εφαρμόσει την ατζέντα του, περνώντας τους νόμους που επιθυμούσε χωρίς σοβαρά προβλήματα. 

«Η εμπλοκή είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για την αγορά. Οι αγορές παρουσιάζουν συνήθως εξαιρετικές επιδόσεις όταν συμβαίνει αυτό», αναφέρει ο Seth Cohan της The Wealth Alliance. 

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγορές είθισται να παρουσιάζουν κέρδη στο τέλος του έτους και το 12μηνο που ακολουθεί μετά από ενδιάμεσες εκλογές. 

«Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς σε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να είναι σιωπηλή, καθώς το αποτέλεσμα της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ήδη ευρέως αναμενόμενο και το αποτέλεσμα της Γερουσίας έχει μικρότερη διαφορά στα αποτελέσματα της πολιτικής εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή», έγραψε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs.

O ίδιος πάντως αναφέρει ότι μία απρόσμενη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή και στη Γερουσία θα μπορούσε να επιβαρύνει τις μετοχές, καθώς αυτό θα σήμαινε επιπλέον αυξήσεις των εταιρικών φόρων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι μετοχές μάζεψαν από τα υψηλά της ημέρας, με το Nasdaq μάλιστα να υποχωρεί 0,9% προς στιγμή, εν μέσω του γενικότερου sell off στα κρυπτονομίσματα. Το bitcoin υποχώρησε περίπου 13% από τη στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, Binance και FTX, συμφώνησαν να συγχωνευθούν. Το bitcoin άγγιξε προς στιγμή χαμηλό στα 17.300,80 δολάρια, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020. 

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Lyft υποχώρησε 21%, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, ενώ και η Tripadvisor σημείωσε πτώση 12%.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News