Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα επηρεαστεί η αγορά μετοχών

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα επηρεαστεί η αγορά μετοχών

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση στις αγορές, από τις εταιρείες ενέργειας έως τις μετοχές στον χώρο της κάνναβης. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δει τα ποσοστά δημοτικότητάς τους να αυξάνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τους αναλυτές να είναι διηρημένοι ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. Ως πιο πιθανή έκβαση θεωρείται το σενάριο όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανόν και τη Γερουσία.

Οι επενδυτές φαίνεται επίσης να κλίνουν σε μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων: πολλές μετοχές σε συνδυασμό με μία μεγάλη κατηγορία ενεργητικού που παρακολουθούνται από την εταιρεία συμβούλων Strategas προβλέπεται να παρουσιάσουν υψηλές επιδόσεις σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι νικήσουν τους Δημοκρατικούς και στα δύο σώματα.

Μία διηρημένη κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιέξοδο μία σειρά από σημαντικές αλλαγές πολιτικής, έκβαση που οι επενδυτές θεωρούν ωστόσο ευνοϊκή για τις μετοχές. Ανεξαρτήτως του νικητή, οι προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές είχαν οδηγήσει σε μία περίοδο θετική για τις μετοχές, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κάτι που οι επενδυτές θα καλοδέχονταν με ιδιαίτερη ικανοποίηση μετά από ένα έτος στη διάρκεια του οποίου ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 21%. 

Πώς θα διαμορφωθούν οι παρακάτω τομείς, ανάλογα με την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών:

Άμυνα

Οι αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν ανεξαρτήτως της αυριανής έκβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, σε μία σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικάνων, οι δαπάνες θα αυξάνονταν σημαντικά, σύμφωνα με τη UBS Global Wealth Management. Αντίθετα, σε μία διατήρηση του ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς, η αύξηση θα ήταν μέτρια. 

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης για τον τομέα άμυνας και αεροναυπηγικής του S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου 10% στη διάρκεια το τρέχοντος έτους. 

Ενέργεια

Οι μετοχές ενέργειας είχαν ένα ιδιαίτερα ισχυρό έτος, με τον επιμέρους δείκτη του S&P 500 για τον κλάδο να καταγράφει φέτος κέρδη άνω του 60%. 

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, θα προωθούνταν πολιτικές που θα ενθάρρυναν την αύξηση της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές της Citi. 

Eνώ όμως ένα σχετικό νομοσχέδιο θα ευνοούσε τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, θα ασκούσε πιέσεις στις μετοχές, πλήττοντας τις τιμές πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. 

Kαθαρή ενέργεια

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν έδαφος, οι πτωτικές πιέσεις στις μετοχές αιολικής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν δεδομένη, ενώ αντίθετα μία αιφνίδια νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στον κλάδο. Το Invesco Solar ETF καταγράφει φέτος απώλειες 6%. 

Εάν οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε θα προωθείτο νομοσχέδιο που θα ευνοούσε την πράσινη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών μειώσεων και επενδύσεων, σύμφωνα με τη State Street Global Advisors.

Κλάδος Υγείας

Pharmaceutical and biotech stocks may benefit in a Republican victory, after Democrats recently pushed through a law aimed at lowering prescription drug prices. Pharma and biotech stocks as a whole have moved in the opposite direction of betting odds favoring a Democratic sweep, according to Goldman Sachs analysts.

Οι μετοχές φαρμάκων και βιοτεχνολογίας ενδεχομένως να ωφελούνταν σε μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί προώθησαν τελευταίως νομοθεσία με σκοπό να μειώσουν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος κλάδος ποντάρει σε νίκη των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. 

Ο κλάδος υγείας του S&P 500 καταγράφει φέτος απώλειες 7%, ενώ ο επιμέρους δείκτης φαρμάκων ενισχύεται οριακά 1%. 

Ασφάλεια 

Ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους θα καθιστούσε την ασφάλεια των συνόρων βασικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Strategas. 

Κάνναβη

Cannabis stocks such as Canopy Growth tend to move on regulatory headlines, including prospects for legalization efforts. Odds of friendlier cannabis legislation increase with a Democratic majority, according to Strategas.

Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κάνναβης θα ευνοούνταν σε περίπτωση που επιταχύνονταν οι προσπάθειες νομιμοποίησής της. Οι πιθανότητες μίας πιο φιλικής προσέγγισης ως προς το ζήτημα αυτό θα αυξάνονταν σε ένα Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.

Big Tech 

Δεν είναι σαφές εάν η μεταρρύθμιση της αγοράς τεχνολογίας θα εξασφάλιζε δικομματική στήριξη, σύμφωνα με αναλυτές της Citi. Ωστόσο, μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων πιθανόν να σήμαινε μία στασιμότητα από πλευράς νομοθετικού έργου, που εν τέλει θα απέβαινε θετική εξέλιξη για το συγκεκριμένο κλάδο. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχει υποχωρήσει φέτος περίπου κατά – ένα τρίτο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News