Πετρέλαιο: Δολάριο και Κίνα στέλνουν τις τιμές υψηλότερα του +3%
Σε ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το αποδυναμωμένο δολάριοκαι οι αναφορές ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό έχουν δώσει μια ευρύτερη ώθηση στις αγορές εμπορευμάτων.
Περί τις 14:40 η τιμή του μπρεντ καταγράφει κέρδη περί του 3,60% ήτοι 3,44 δολάρια, στα 98,12 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 4,21% ή 3,67 δολάρια, στα 91,84 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναφορές ότι στο Πεκίνο είναι υπό εξέταση να καταστούν λιγότερο αυστηροί οι περιορισμοί για την πανδημία, έχει διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα στις αγορές ανά τον κόσμο. Ένα κλίμα, το οποίο λειτουργεί συνεπικουρικά στη αγορά πετρελαίου, από τη στιγμή που σήμερα το δολάριο υποχωρεί. Όταν το αμερικανικό νόμισμα είναι αποδυναμωμένο, η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται καθώς το ορυκτό καύσιμο καθίσταται φθηνότερο για τους εμπόρους που συναλλάσσονται με άλλα νομίσματα.
Παράλληλα, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι νέες θέσεις αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% από 3,5%, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων τόσο στο εύρος τους όσο και στην πληθώρα τους.
Ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση εξακολουθούν να υφίστανται στην αγορά αν και σήμερα με τις προοπτικές του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίες μετριάζονται, ο προβληματισμός από την πλευρά της προσφοράς παραμένει κι ενώ πλέον απομένει ένας μήνας αφότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας.
Η αγορά έχει βρει στήριξη το τελευταίο διάστημα από τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, μια κατάσταση η οποία ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει από τις 4 Δεκεμβρίου όταν θα εφαρμοσθεί η απαγόρευση στο πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης από την Ε.Ε., ενώ και τον Φεβρουάριο το ίδιο θα ισχύσει και για τα διυλισμένα προϊόντα.
«Από τις ολοένα και πιο ζοφερές μακροοικονομικές προοπτικές επικρατούν αντίρροπες τάσεις στην αγορά πετρελαίου και χωρίς τις περικοπές που ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚ + τον Οκτώβριο, πιθανότατα οι τιμές θα διαπραγματεύονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα», τονίζει ο Ουόρεν Πάτερσον, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στην ING.
Από την άλλη ο ευρύτερος προβληματισμός για τον ερχομό ύφεσης εντάθηκε χθες Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, με τις οποίες τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για να σταματήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Το φάσμα των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων υποβάθμισε τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης», αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.
Από τη μεριά της χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αφότου αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αναπτυχθεί για τα επόμενα δύο χρόνια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Θησαυρίζουν οι πετρελαϊκές: $8,5 δισ. έβγαλαν οι μέτοχοι της BP
Ρωσία: Η ώρα του εμπάργκο – Ποιος θα αγοράσει 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα;
Κόντρα στο ρεύμα ο ΟΠΕΚ: «Βλέπει» αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης μέχρι το 2035
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News