Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 12:22
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Ξανά υπό των 100 ευρώ/MWh – 70% κάτω από τα υψηλά του Αυγούστου

Φυσικό αέριο: Ξανά υπό των 100 ευρώ/MWh – 70% κάτω από τα υψηλά του Αυγούστου

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη διολίσθησε γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαμηλότερα, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες, η πλήρωση των αποθεμάτων σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι προσπάθειες της Ε.Ε. για αποσυμπίεση της αγοράς ενέργειας, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του Νοεμβρίου με βάση τον δείκτη TTF διολίσθησαν έως και 12%, ενώ λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος κυμαίνονται περίπου στα 97,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά όμως, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 70% από τα υψηλά του Αυγούστου λόγω της υψηλότερης από το προσδοκώμενο (για τη δεδομένη περίοδο) θερμοκρασίας, που με τη σειρά της επέτρεψε τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εισαγωγές υψηλής ποσότητας LNG.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά φυσικού αερίου έχει αποσυμπιέσει εν μέρει τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, ενώ στην περίπτωση που πέσουν ξανά οι θερμοκρασίες ενδέχεται να επιστρέψουν οι ανησυχίες και να σπρώξουν εκ νέου προς τα επάνω τις τιμές.

Η συμφωνία της Ε.Ε. για την ενέργεια

Την περασμένη Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να δουλέψει πάνω σε προτάσεις για ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μέσω ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών, αφότου η Γερμανία υπέκυψε στις πιέσεις των υπόλοιπων χωρών.

Οι ηγέτες παρέπεμψαν τα θέματα σε περαιτέρω συζητήσεις, που θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λέει ότι ίσως χρειαστεί και νέα Σύνοδος Κορυφής τον επόμενο μήνα – πρακτικά, δίνοντας στη Γερμανία το δικαίωμα βέτο επί της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις βοήθησε στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η άλλη βασική πρόταση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, ο λεγόμενος Ιβηρικός μηχανισμός που προβλέπει πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, φάνηκε επίσης να προχωρά. Ωστόσο, και αυτό συνοδεύεται από όρους, όπως η διενέργεια ανάλυσης κόστους-ωφέλειας.

Σημειώνεται πως οι χώρες στήριξαν επίσης ένα εθελοντικό σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου, αφότου η Ουγγαρία αντιτάχθηκε σε μία υποχρεωτική προσέγγιση. Η συμφωνία προβλέπει ότι το 15% του όγκου που απαιτείται για να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου θα αποκτάται μέσω κοινών αγορών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι στόχος είναι ο συγκεκριμένος μηχανισμός για το πλαφόν να είναι έτοιμος σε 2-3 εβδομάδες, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ωστόσο, να λέει πως είναι «πολύ δύσκολο να δούμε» το πλαφόν να είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ για την ενέργεια: Κάτι για όλους – Και άλλες συζητήσεις

Χωρίς φως στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης

Ενεργειακή κρίση: Θα φέρουν τα μέτρα στήριξης την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News