Oμόλογα: Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις του ευρωπαϊκού Νότου – Φρούδες οι ελπίδες για ευρωομόλογο
Σε άνοδο οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας η κατηγορηματική διάψευση του Βερολίνου για άνοιγμα της Γερμανίας στις κοινές εκδόσεις χρέους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κάτι που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα spread των πιο ευάλωτων οικονομιών.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 4,70%, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το υψηλό εννέα ετών, του 4,927% που άγγιξε στις 28 Σεπτμεβρίου. To spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης στις 239, μετά την αποκλιμάκωση των 25 μονάδων βάσης της Δευτέρας.
Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε μία ανάσα από το όριο του 5%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στο 4,96% με το spread στις 265 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξεπέρασε ξανά το φράγμα του 4% αγγίζοντας το 4,16%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Στον αντίποδα, τα ομόλογα του «πυρήνα», με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 2,30%, υποχωρώντας δύο περίπου μονάδες βάσης, αφού ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο δημοσίευμα του Bloomberg που ήθελε τη Γερμανία να κάνει στροφή και να στηρίζει τις κοινές εκδόσεις χρέους στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κάτι που εν συνεχεία διαψεύσθηκε από κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκδοσης κοινού χρέους, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να συνδυάζουν τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις, κάτι που θα ευνοούσε τις πιο υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία.
Το τηλεγράφημα του Reuters που διέψευσε το αντίστοιχο του Bloomberg βοήθησε στη σταθεροποίηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων, που δέχθηκαν αρχικά πιέσεις.
Αναλυτές της Commerzbank ανέφεραν ότι η νέα αναστάτωση στις αγορές κρατικών ομολόγων της Βρετανίας σε συνδυασμό με την ακριβή ομολογιακή έκδοση του νέου γερμανικού 30ετούς αποτέλεσαν παράγοντες που ενέτειναν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις. Η Γερμανία και η Ε.Ε. από κοινού άντλησαν σήμερα περί τα 14 δισ.ευρώ από τις νέες εκδόσεις μακροπρόθεσμων τίτλων.
moneyreview.gr