Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 12:18
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Προς τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής από το 2020 – Αντιδρούν οι ΗΠΑ

ΟΠΕΚ+: Προς τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής από το 2020 – Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Προς τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2020 έως και κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει σήμερα, προκαλώντας αντιδράσεις από την αμερικανική πλευρά.

Tα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης είναι μείωση 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα ή 1,5 εκατ. ή 1 εκατ., σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί ήδη παράγουν λιγότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί σήμερα. Ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης 1 εκατ. αναμένεται να προκληθούν τριγμοί στη διεθνή οικονομία, η οποία ήδη πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές εναλλακτικές στην περίπτωση που αποφασιστεί μείωση τέτοιου μεγέθους, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις τιμές ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική και οι χώρες πρόκειται να «λάβουν τη σωστή απόφαση», όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Suhail al- Mazrouei. Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι γνωστό στον ΟΠΕΚ+ ότι η ύφεση επηρεάζει την προμήθεια πετρελαίου και τη ζήτηση.

Ενόψει της συνεδρίασης, το Brent υποχωρεί κατά περίπου 0,41% στα 91,41 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό επίσης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,54% περίπου στα 86,05 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι τιμές παρουσίαζαν άνοδο τις περασμένες ημέρες, αφότου διέρρευσε πως οι πετρελαιοπαραγωγοί εξετάζουν μείωση τέτοιου μεγέθους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συμφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις – Τι ζήτησε η Ελλάδα

Bloomberg: Μείωση παραγωγής άνω του 1 εκατ. βαρελιών εξετάζει ο ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News