Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 10:34
ΕΥΡΩΠΗ

Φυσικό αέριο: Πτώση 50% στην τιμή από τα υψηλά του Αυγούστου

Φυσικό αέριο: Πτώση 50% στην τιμή από τα υψηλά του Αυγούστου

Την πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας ακολουθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος καιρός σε συνδυασμό με της εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας αποθεμάτων, καθησύχασαν τους φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο ελλείψεων τον χειμώνα.

Τα προθεσμιακά του Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για την ευρωπαϊκή αγορά, έχουν υποχωρήσει έως και 6,4% το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου. Λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδος, η τιμή αγγίζει τα 164,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα, οι αναλυτές προσδοκούν ότι στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη θα σημειωθούν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το σύνηθες αυτής της περιόδου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το οποίο σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι η χρήση των αποθεμάτων θα καθυστερήσει. Επίσης, αποτελεί ένδειξη ότι η Γηραιά Ήπειρος ενδέχεται να αντεπεξέλθει εν τέλει στις ανάγκες του χειμώνα παρά τη μείωση των ροών του ρωσικού αερίου.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενισχύθηκαν οι εισροές από Νορβηγία και από άλλες χώρες, ενώ τα αποθέματα γέμιζαν με σταθερούς ρυθμούς. Η πληρότητα έφτανε περίπου στο 88% το Σάββατο που πέρασε, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους. Αυτό ευθύνεται εν μέρει για το γεγονός ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά σχεδόν 50% από τα υψηλά στα τέλη του Αυγούστου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: «Όχι» στα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, λένε οι ΥΠΟΙΚ

Ξαφνικός… έρωτας μεγάλων ομίλων για τον λιγνίτη

Σταμάτησε η διαρροή αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, αλλά όχι και στον Nord Stream 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News