Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το αρχικό «σοκ Πούτιν» και έκλεισαν με άνοδο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ξεπέρασαν το αρχικό «σοκ Πούτιν» και έκλεισαν με άνοδο

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση εν αναμονή της ανακοίνωσης της Fed γιατην πορεία των επιτοκίων της, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν το πρώτο σοκ που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κινητοποίηση επιπλέον στρατού κατά της Ουκρανίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης, από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, η προσοχή των επενδυτών επέστρεψε στη νομισματική πολιτική και στη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται σε λίγη ώρα με πιθανότερη μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης, συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική της κατά του πληθωρισμού. Ελάχιστοι συναλλασσόμενοι περιμένουν μία επιτοκιακή αύξηση της μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

Τα κέρδη του αμυντικού κλάδου προσέφερε κάποιο στήριγμα, με τις μετοχές των Rheinmetall, Leonardo, Thales και BAE Systems να ενισχύονται από 4% έως 9,3%. 

Επίσης, η Γερμανία επιβεβαίωσε σήμερα την εθνικοποίηση της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγού ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, με τη μετοχή της να υποχωρεί 25%. Αντίθετα, η μετοχή του μεχρι πρότινος μεγαλύτερου μετόχου της, της φινλανδικής Fortum, ενισχύθηκε 9,5%, από τη στιγμή που το Βερολίνο συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιο της φινλανδικής εταιρείας. 

Σε άνοδο και ο κλάδος ενέργειας, της τάξης του 1,6%, από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη στην είδηση της εθνικοποίησης της Uniper. 

Στο ταμπλό ο γερμανικός DΑΧ κέρδισε 0,76%, ο βρετανικός FTSE100 κατέγραψε κέρδη 0,63% και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,87%.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,20% και ο ισπανικός IBEX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%.

 

moneyreview.gr

 

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News